izbori u susjedstvu

Premijer Plenković čestitao Orbanu i Vučiću: Posebno mi je drago da je u Narodnu skupštinu Srbije izabran Tomislav Žigmanov

04.04.2022 u 20:04

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je u ponedjeljak mađarskom premijeru i srbijanskom predsjedniku na izbornim pobjedama, ističući kako mu je posebno drago da je u Narodnu skupštinu Srbije izabran Tomislav Žigmanov u ime DSHV-a

"Čestitao bih ovom prigodom (premijeru Viktoru) Orbanu na uvjerljivoj pobjedi i četvrtom mandatu koji je dobio od mađarskih građana kao i predsjedniku Srbije (Aleksandru) Vučiću i njegovoj stranci koja je dobila ponovno većinsku potporu da formira parlamentarnu većinu a time i vladu", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Mađarski nacionalistički premijer proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, ustvrdivši da je zajedno sa svojom strankom Fidesz obranio "slobodu i suverenitet Mađarske".

U Srbiji je izborno povjerenstvo u ponedjeljak objavilo da je na temelju gotovo svih prebrojanih glasova pobijedio Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka (SNS) na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

"Posebno nam je drago da je prema svim dostupnim podacima, a večeras ćemo to vjerujem vidjeti i službeno, u Narodnu skupštinu Srbije izabran Tomislav Žigmanov u ime DSHV-a", istaknuo je Plenković.

Dodao je da je to jako važno za "promoviranje i zaštitu hrvatskih interesa u najvišem predstavničkom tijelu Srbije".

"Vjerujem da ćemo zajednički raditi na unaprijeđenju položaja Hrvata u Srbiji", dodao je.

Žigmanov, čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), potvrdio je u ponedjeljak da će biti zastupnik u novom sazivu Skupštine Srbije i da je spreman na dijalog s nositeljima vlasti u državi u cilju uključivanja hrvatske manjine u procese odlučivanja.

Na konferenciji za novinare u sjedištu stranke izjavio je da dosadašnji rezultati s birališta govore da je koalicija „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, u kojoj je DSHV dominantni član, osvojila dva mandata.