marulićev trg

Premijer na otvorenju obnovljene zgrade FKIT-a: Prolazimo kroz povijesni proces obnove

27.11.2023 u 15:59

Bionic
Reading

Obnovljena zgrada Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu otvorena je u ponedjeljak, a predsjednik Vlade Andrej Plenković tom je prigodom rekao da je riječ o sjajnom primjeru suradnje i kvalitetno iskorištenih sredstava fondova

Projekt obnove osam tisuća četvornih metara prostora zgrade na Marulićevom trgu vrijedan je 13,3 milijuna eura. Zgrada je osim Fakulteta kemijskog inženjerstva dom i Odsjeka za geografiju PMF-a i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Premijer Plenković čestitao je upravi fakulteta i napomenuo da će uslijediti obnova i brojnih drugih zgrada u procesu koji koordinira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

  • +21
Svečano otvorenje zgrade Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

To je dio vrlo zahtjevnog "povijesnog procesa obnove" kroz koji Hrvatska prolazi, za koji je Vlada donijela stratešku odluku o konstrukcijskoj obnovi plus cjelovita obnova, kako bi dignuli sigurnosnu razinu zgrada, kazao je.

Hrvatska je imala dosad najveće odobrenje iz Fonda solidarnosti za obnovu od potresa bilo koje članice Europske unije i s posebnim, nažalost, specifičnim okolnostima, da je ovo prvi put da se Fond solidarnosti Europske unije pa i sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koriste za obnovu središta glavnoga grada neke države članice.

Plenković je rekao da je Hrvatska naučila važnu lekciju da se sredstava Fonda solidarnosti u središtima velikih gradova s ovako velikom nesrećom ne mogu iskoristiti za 18 mjeseci zbog čega je za godinu dana produljen taj rok. I zato smo u tom produljenom roku iskoristili sva sredstva i povrh toga, dodao je.

Pored Sveučilišta, obnova čeka četiri znanstvena instituta, dva veleučilišta, dva pučka otvorena učilišta, 14 srednjih, 37 osnovnih škola i dvije sportske dvorane, kazao je i dodao da su svi ti projekti u procesu šire obnove u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ta će obnova omogućiti Zagrebu da u pogledu znanstvene infrastrukture gleda na budućnost u svjetlijoj, sigurnijoj perspektivi i u konačnici boljim preduvjetima za profesore i studente, zaključio je Plenković.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić rekao je da su trenutno 42 zgrade Sveučilišta u obnovi koja ukupno vrijedi 320 milijuna eura, od čega 26 njih čeka da Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobri pokretanje cjelovite obnove.

Kazao je da je obnova primjer kako upravljanje krizom može biti uspješno i dodao da premještanje 16 tisuća studenata može biti pokazatelj koliko je obnova naporan proces.

Podsjetio je da je struka prva krenula u obnovu nakon potresa i dala prijedlog obnove koji je Vlada podržala, te zaključio da su obnovom na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije osigurani prostori za buduće generacije.

Dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Ante Jukić zahvalio je svima koji su pomogli i dodao da Fakultet time ne staje nego tek počinje u "pravome istraživačko-razvojnom i visokoobrazovnom smjeru". Zatražio je podršku Vlade za Centar za inovacije i transfer tehnologije "Prelog-Ružička", koji bi unaprijedio suradnju s industrijom.

Također, zamolio je Vladu da daruju zgradu u kojoj radi Fakultet jer je ona formalno vlasništvo Ministarstva, što otežava rad s fondovima. Požalio se na teškoće koje imaju kemijski inženjeri jer nisu kao drugi među ovlaštenim zanimanjima, i pozvao Vladu na promjenu diskriminirajućeg Zakona o gradnji.