obraćanje na trgu

Premijer među Šibenčanima, u finalu kampanje došao podržati Pauka i Burića

27.05.2021 u 23:29

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se u četvrtak na središnjem gradskom trgu biračima i pružio potporu kandidatima HDZ -a u drugom krugu lokalnih izbora - Goranu Pauku za novi mandat na mjestu župana i Željku Buriću za treći gradonačelnički mandat

"Šibenik se u proteklih osam godina u mandatu Željka Burića transformirao. Zbog te razlike i predanosti, angažmana i ozbiljnosti, uvjeren sam da će mu većina Šibenčana i Šibenčanki dati povjerenje za treći mandat", istaknuo je Plenković.

Izrazio je uvjerenost da će u Šibeniku biti još projekata u gospodarstvu, infrastrukturi, kulturi i u svemu što je identitet Šibenika, te pohvalio rad ministra uprave Šibenčanina Ivana Malenice te angažman župana šibensko-kninskoga Gorana Pauka.

"Goran ima velik ugled među kolegama županima kao predsjednik Zajednice županija. To nije dobio po rotaciji, nego jer su njegovi kolege prepoznali koliko je toga učinio za ovu županiju i koliko toga je spreman poduzeti da kvaliteta života ljudi bude još bolja", istaknuo je Plenković podsjetivši da je Pauk bio jedan od najvećih zagovornika reforme financiranja područne i lokalne samouprave.

"Rekao mi je - bitna nam je funkcionalna decentralizacija i fiskalna decentralizacija. To pak znači - dajte nam veće ovlasti i omogućite nam veće prihode. Tada smo donijeli novi zakon o financiranju lokalne samouprave koji je Šibensko-kninskoj županiji omogućio u odnosu na 2017. godinu 45 posto više prihoda", dodao je premijer.

Time smo, ustvrdio je Plenković, ostvarili ključni cilj - da su jedinice lokalne samouprave postale ozbiljni akteri, te ovi izbori imaju smisla, a nadležnosti županija su osnažene integracijom ureda državne uprave u županije.

"Ta dva temeljna cilja, koja su ključna postignuća naše Vlade kada je riječ o politici regionalnog razvoja i tijesnoj suradnji s jedinicama lokalne samouprave inicirao je upravo Goran, a od toga korist imaju svi u Hrvatskoj", ocijenio je Plenković.

Istaknuo je da je njegova Vlada u pandemijskoj krizi očuvala 12 i pol tisuća radnih mjesta u Šibensko-kninskoj županiji kroz višemilijunske iznose za plaće.

Podršku kandidatima dao je i šef županijske organizacije HDZ-a Nediljko Dujić istaknuvši da su nedjeljni izbori samo formalnost te da je drugoj strani, koja se, ocijenio je, "sastoji od niza političkih opcija i skupina jedini cilj destabilizirati županiju".

"Goran Pauk dvaput je biran u Sabor i vrlo je ležerno mogao uzeti te mandate ali je odredio da mu je prioritet Šibensko-kninska županija", podsjetio je Dujić.