za primjer drugima

Prekršitelji mjera izolacije u Indoneziji moraju čistiti javne zahode

13.05.2020 u 08:40

Bionic
Reading

Indonežanima koji prekrše pravila uvedena u sklopu borbe protiv koronavirusa, u Jakarti prijeti neobična kazna - čišćenje javnih zahoda u posebnom prsluku, kako bi ostali građani znali da su kažnjeni.

Čišćenje toaleta jedna je od kazni na popisu za nepoštivanje donesenih mjera.

Izlazak na ulicu bez maske kažnjava se s 250.000 rupija (15,50 eura), a građani koji se grupiraju unatoč zabrani, morat će čistiti javne i zahode u raznim javnim institucijama. Usto moraju odjenuti poseban prsluk koji ukazuje na to da su kažnjeni.

Tvrtke u kojima zaposlenici zaborave za sobom zatvoriti vrata ili krše pravila o zaštiti javnog zdravlja mogu biti kažnjene s do 50 milijuna rupija (oko 3100 eura), stoji u pravilima ponašanja u vrijeme pandemije.

Vlasti Jakarte, u čijoj gradskoj aglomeraciji živi oko 30 milijuna stanovnika, u travnju su zbog pandemije koronavirusa uvele mjere djelomične karantene. Ostali indonezijski gradovi uveli su slične mjere, no njihovo je kršenje učestalo. 

Tijekom vikenda u Džakarti se okupilo nekoliko stotina ljudi koji su prosvjedovali zbog zatvaranja jednog restorana brze hrane.

U Indoneziji je po službenim podacima koronavirusom zaraženo 14.749 osoba, a umrlo ih je 1007. No pretpostavlja se da je broj zaraženih puno veći u toj zemlji s više od 260 milijuna stanovnika.