'NEĆEMO ***** U SPLITU'

Preko Facebooka pozivaju na linč homoseksualaca

24.05.2009 u 20:18

Bionic
Reading

Bilo je potrebno samo osam dana da grupa na Facebooku kojom se otvoreno poziva na progon homoseksualaca prikupi nekoliko tisuća sljedbenika. Otvorene prijetnje batinama, bacanjem u more, kastracijom i sličnim radnjama osnovna su retorika članova ove homofobne družine

Sredinom svibnja Slobodna Dalmacija izvijestila je o najavi gay aktivista da tijekom srpnja u Splitu organiziraju veliki queer party za sve homoseksualce s prostora bivše Jugoslavije. Organizatori ovog događanja sada traže prostor gdje bi se mogli okupiti homoseksualci, no sve detaljne informacije drže u najstrožoj tajnosti zbog straha od ekscesa.

Ipak, ekscesi su već krenuli, i to unutar grupe nazvane 'Nećemo pedere u Splitu'. Sporna grupa od svog nastanka 16. svibnja okupila je već nešto više od 7.500 članova, a svakog sata sve ih je više.

Nek se u ovoj grupi skupe svi mladi koji će u srpnju doć na rivu razbit ovin psihopatima glavu!', opis je sporne grupe čiji su vlasnici, točnije, osnivači, gimnazijalci iz Splita.

Sasvim očekivano, grupa je pridobila velik broj pristaša, od kojih je većina svoj stav iznijela na 'oglasnoj ploči grupe' (upozoravamo, neke od priloženih izjava prilično su uznemirujuće):

'Triba bacit monotolijeve koktele na njih pa ćeš onda vidit kako gore topla braća';

'Ala jedva ih ćekan bit će mrtvih';

'Na novoj rivi ima dovoljno stupova za visanje za sve pedercine';

'Ovoj gamadi triba zabranit paradiranje po svin gradovima a kamoli u splitu, a ako se usude onda ih triba razbit! prvo šta je to kontra boga i čovika i prirode, oni su najveća pošast danas a još bi se pederisali po gradu, ma mrš stoko pederska!! ako su već tako bolesni neka se oni guze međusobno šta se imaju paradirat po gradu, onda će dobit batina pa će ispast jadni. triba ih slomit sve do jednoga!';

'Triba ih sve pobit ma koje su im to glupe sheme da je to njihov identitet?? to je bolest jebena koju triba sasic u korjenu. sbe pedere triba nabit na kolac pa nek gustaju do smrti'

I tako unedogled. Većina autora priloženih izjava potpisala su punim imenom i prezimenom, ne razmišljajući o posljedicama. Vjerojatno im nije jasno da se ovakav govor mržnje kazneno progoni.

Iskreno se nadamo da će nadležne institucije u najkraćem roku provjeriti ozbiljnost priloženih izjava i prijetnji, od kojih smo naveli samo maleni dio, te da će poduzeti odgovarajuće korake.