GLAVNI TAJNIK IDS-A:

'Pregovarat ćemo s Josipovićem, ali ne i s HDZ-om'

13.08.2015 u 08:48

Bionic
Reading

Dok se još uvijek čeka potpisivanje sporazuma proširene Kukuriku koalicije, IDS nije donio odluku hoće li se toj koaliciji pridružiti. Glas Istre o svim otvorenim pitanjima razgovarao je sa saborskim zastupnikom Giovannijem Sponzom, glavnim tajnikom IDS-a i jednim od trojice članova pregovaračkog tima (u kojem su još Tulio Demetlika i Valter Drandić) za sklapanje koalicijskog sporazuma

U pregovorima s potencijalnim partnerima IDS će, kaže Sponza, inzistirati da se ispoštuje ono što se za Istru dogovori.

'Naš je stav vrlo jasan: IDS će u koalicije ulaziti samo na programskoj osnovi, znači, s jasnim programom rada i konkretnim projektima koje hoćemo ponuditi građanima. Jedna od važnih točaka programa za IDS je decentralizacija. SDP danas upravlja državom i logički je da po pitanju decentralizacije vrlo jasno kažu što smatraju, treba li ostati na nacionalnoj razini upravljanja, što treba prepustiti na razinu županija, gradova i općina i kojom dinamikom će se provoditi decentralizacija. Čekamo od potencijalnih partnera da dođu s konkretnim planom, provedivim mjerama, rješenjima i tek tada pregovarački tim može nastaviti konkretne pregovore', poručuje Sponza.

S obzirom na to da je još uvijek dio Kukuriku koalicije, IDS, naravno, prvenstveno razgovara sa SDP-om. 'Pozitivan ishod takvih susreta rezultirao je izmjenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu u korist poljoprivrednika. Neizostavne teme, među ostalima, jesu svakako Ipsilon i decentralizacija. Što se tiče decentralizacije, čim započne zasjedanje Sabora, vidjet ćemo je li SDP doista spreman na stvarni početak decentralizacije. Naime, HNS je pripremio prijedlog Zakona o upravljanju državnom imovinom koji IDS podržava, a mi također idemo s prijedlogom Zakona o turističkom zemljištu. Prihvaćanje i jednog i drugog Zakona bio bi dobar put početka stvarne decentralizacije. Ono što je novijeg datuma a što osobito nas u IDS-u brine jest što je sada u javnoj raspravi Zakon o vodnim uslugama koji potencijalno znači privatizaciju vodnih usluga čemu će se IDS oštro usprotiviti', kaže Sponza.

Upitan hoće li razgovarati s Ivom Josipovićem, koji nije krio da bi s nima koalirao, Sponza kaže: 'Razgovarat hoćemo s nama vrijednosno bliskim strankama. Mislim da razgovor ne može nikome i nikada štetiti. I pojedinci unutar SDP-a na racionalnoj osnovi dolaze do zaključka da s odvojenim listama politički centar i ljevica mogu postići bolji ukupan rezultat. IDS može biti faktor okupljanja u ovoj izbornoj jedinici, ali ponavljam, mi inzistiramo na konkretnim politikama i projektima jer jedino na taj način možemo razmišljati o budućnosti zemlje. Ključ leži u svijesti ljudi.'

Sa HDZ-om u IDS-u nisu spremni pregovarati, kaže Sponza. 'Naš sustav vrijednosti je nespojiv. Antifašizam, suživot, stečena prava svih manjina su nešto čime IDS ne trguje!' rekao je Sponza.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.