HSLS-OV JOSIP BUDIMIR

'Pregovarali smo s Rohatinskim o nastupu na izborima'

09.08.2011 u 11:41

Bionic
Reading

HSLS-ov gospodarski strateg Josip Budimir u razgovoru s novinarom tportala potvrdio je da je HSLS razgovarao s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim o njegovom mogućem političkom angažmanu

'Država je postala kreditni ovisnik, a kreditori su puno prije izgubili strpljenje s našom vlašću nego građani. HDZ nije htio smanjiti proračunske rashode i samo su ih zamrznuli čekajući da se gospodarski oporavak

dogodi sam od sebe. A kako se ništa lijepo ne događa samo od sebe, nego se za to treba izboriti, izišli smo iz koalicije s njima', rekao je gospodarski strateg HSLS-a Josip Budimir.

U emisiji 'Karte na stol' Osječke televizije, koju vodi i uređuje tportalov novinar Goran Flauder, Vladine projekcije gospodarskog oporavka Budimir naziva tek željama koje nemaju veze sa stvarnošću, pa to ilustrira zabrinjavajućim podacima.

'Za servisiranje vanjskog duga Hrvatska za plaćanje kamata mora odvojiti tri posto BDP-a, što je desetak milijardi kuna godišnje. Vanjski dug prerastao je sto posto BDP-a i sve što stvorimo u godini dana više nije dovoljno za vraćanje duga inozemnim kreditorima, čijim smo novcem kupovali njihovu robu. Takav trend nastavit će se sve dok budemo živjeli iznad granica svojih mogućnosti. Rast od tri posto godišnje značio bi da stojimo u mjestu i ne zarađujemo ni za vraćanje glavnice duga, a kamoli za razvoj. Prema projekcijama Vlade zasnovanima na lijepim željama, a ne na realnom stanju, tek bi nam 2013. godine BDP porastao 3,5 posto', ustvrđuje Budimir i navodi da i naša javna uprava troši više nego što prikupi u proračun, pa država za plaćanje svojih kamata treba godišnje više od sedam milijardi kuna.

'U ovoj zemlji svi – pojedinci, država i poduzeća – troše više nego što stvaraju. Broj zaposlenih u javnim poduzećima kod nas je prevelik. Njihov udio u odnosu na ukupan broj zaposlenih je 12,5 posto, dok je u zemljama EU-a 6,5 posto. Imamo premalo radno aktivnog stanovništva, a jaka nacionalna valuta koju forsiramo po svaku cijenu prkosila je svim ekonomskim logikama i postala sama sebi svrhom, pa od 1994. godine imamo proračunski deficit. Konstantno uvozimo dvostruko više nego što izvozimo, a manjak pokrivamo zaduženjima i prodajom obiteljskog srebra. Pozitivni pomaci koje vlada najavljuje premali su za izlazak zemlje iz stagnacije. Zato se gospodarski model na kojem Hrvatska počiva mora drastično izmijeniti', smatra Budimir.

Budimir ističe da nam se zadnjih godina uvijek pomiče svjetla budućnost, pa smo, prema projekcijama iz 2009, ove godine trebali imati proračunski deficit manji za deset milijardi kuna. Kako se to ne događa, imamo nove projekcije i smanjenje proračunskog manjka odgodili smo za narednih nekoliko godina, ali on ni tada ne očekuje značajniji napredak.

'Ljudi koji, s obzirom na rezultate anketa, pretendiraju na dužnosti u novoj vladi najavljuju da će biti puno efikasniji od sadašnjih kolega, ali nažalost, u vođenju iste politike. To bi bilo kao da idete u pogrešnom smjeru, a ja vam kažem: 'Podržite mene, ja ću vas u tom smjeru još brže voditi.' Oni i dalje misle infrastrukturnim zahvatima, ne više u cestogradnji, nego, recimo, u energetici, riješiti probleme ove zemlje, a to se, nažalost, neće dogoditi. Mi podržavamo drugi pristup, dakle ne čekati gospodarski oporavak i ne angažirati državu kao investitora, pa je dalje zaduživati, nego omogućiti zamah privatnim ulagačima, a za to je nužno smanjiti troškove poslovanja u zemlji', navodi Josip Budimir.

Potvrdio nam je i da su čelnici HSLS-a razgovarali s guvernerom HNB-a, Željkom Rohatinskim, o njegovu angažiranju na sljedećim izborima kao kandidata HSLS-a za premijera.

'Nije to bio nikakav mamac za glasače i ta informacija nije izišla u javnost iz redova HSLS-a. Mi smo pokušali napraviti jedan savez kako bi se građanima ponudila mogućnost izbora nečega što bi bilo radikalan otklon od politike postojećih garnitura na vlasti i u opoziciji. Bilo je poprilično sukladnih razmišljanja, ali gospodin Rohatinski se nije odlučio za takvu avanturu i ulazak u političku arenu jer u ovoj zemlji to uistinu i nije angažman koji bi čovjek poželio. Dražen Budiša bit će nositelj naše liste u devetoj izbornoj jedinici. On podržava stranku iako nije u njezinu vodstvu, što donedavno nije bilo slučaj. Ako se vaši prethodnici od vas distanciraju, to govori da s vama nešto nije u redu. Isto tako, ne bi bilo dobro ni da vaši nasljednici od vas okreću leđa. Budiša se nije slagao s politikom HSLS-a dok je bila podređena koalicijskim partnerima u Vladi, a nauštrb stranačke samostalnosti. Zbog toga smo izgubili naklonost birača, ali i izvukli pouku, promijenili se i počeli voditi vlastitu politiku. Zato sada možemo govoriti stvari koje nije popularno reći jer s jedne strane nemamo baš puno toga što možemo izgubiti, ali s druge strane vođenje vjerodostojne politike je nešto što će kad-tad uroditi plodom', zaključio je gospodarski strateg HSLS-a Josip Budimir.

Intervju s Josipom Budimirom