IZBJEGLI SRBI

Predstojeći izbori u Hrvatskoj su farsa

13.05.2009 u 12:11

Bionic
Reading

Tri izbjegličke udruge pozvale su Srbe prognane iz Hrvatske da ne izlaze na lokalne izbore jer hrvatske vlasti još uvijek nisu riješile probleme izbjeglica. Predsjednik Centra za komunikaciju Pravda iz Paraćina Dragan Sekulović je na konferenciji za novinare ocijenio da su predstojeći izbori u Hrvatskoj farsa i poručio je izbjeglicama da ne glasaju jer će u suprotnom dati legitimitet hrvatskim vlastima pa će izgledati kao da poštuju sve europske standarde

'Lokalni izbori svakako suštinski ništa ne mogu riješiti jer izbjegličke probleme može riješiti samo Hrvatski sabor, u kojem kao fikusi sjede i dva srpska zastupnika (?) - gospoda Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac, koji ništa ne mogu da riješe', kazao je Sekulović.

On je naveo da već 18 godina ima status izbjeglice i da mu je kći nedavno postala punoljetna, a imala je 20 dana kada je obitelj iz Zadra preselila u Srbiju. 'Ja bih se vratio u Hrvatsku da imam gdje da se vratim. U Hrvatskoj imam 13 kumova, od kojih je samo jedan Srbin. Hoćemo u Europu s Hrvatskom kao našom domovinom, ali u vlastitim krevetima', poručio je Sekulović.

On je oštro kritizirao i vlast i političke stranke u Srbiji te je rekao da Skupština nije o izbjegličkom pitanju raspravljala nijednom u posljednjih 18 godina, osim kada su to pitanje, kako je ocijenio, radikali koristili u propagandne svrhe.

'Ali ne daj Bože da nas radikali hvale, jer smo zahvaljujući njihovoj politici i postali izbjeglice', rekao je Sekulović.

Predsjednik Regionalnog odbora za pomoć izbjeglicama Vojvodine Radenko Popić
rekao je da se za rješavanje problema 100.000 osoba koje još uvijek imaju izbjeglički status izdvaja samo 0,08 posto proračuna Srbije, što iznosi 28 dinara (kuna=12 dinara) dnevno po osobi.

Kritizirao je i izbjeglička udruženja koja pozivaju na izlazak na izbore i postavio je pitanje kakav interes te organizacije imaju da pozivaju prognane Srbe na izbore koji ne rješavaju ništa i koji im, kako je rekao, oduzimaju i ono malo dostojanstva koje još imaju.

Popić je naveo da prognane Srbe i ne treba posebno pozivati na bojkot, jer su oni sami shvatili da izbori ne rješavaju ništa, o čemu svjedoči i činjenica da se na izbore do sada prijavilo svega oko 2.500 osoba, od oko 100.000 koje imaju pravo glasa u Hrvatskoj.

Predsjednik Udruženja izbjeglica, prognanih i raseljenih osoba općine Kula Dragan Zirić rekao je da se u Zapadnobačkom okrugu dosad za izbore prijavilo oko 300 osoba. 'Ljudi su jednostavno shvatili da su izbori obmana', kazao je Zirić na konferenciji za medije u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.