politička elita

Predstavljena knjiga koja kroz biografiju Radina daje pregled hrvatskog višestranačja

22.02.2024 u 21:38

Bionic
Reading

Knjiga Nevena Šantića "Lo giuro, prisežem" koja kroz političku biografiju Furija Radina, najdugovječnijeg saborskog zastupnika daje pregled hrvatskog višestranačja predstavljena je u Hrvatskom državnom arhivu, gdje su bili premijer i predsjednik Sabora.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je da je Radin najdugovječniji saborski zastupnik i "doajen među saborskim zastupnicima".

"Izdržati 32 godine u politici i u parlamentu je velika stvar, što potvrđuje da dobro razumije politiku i zakonitosti politike, ali isto tako toga ne bi bilo da nema potporu ljudi koji ga biraju, da ga ne poštuju i kao čovjeka i kao političara i zato zaslužuje i ovako veliki odaziv i respekt", rekao je Jandroković.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je Radin "jedinstven na hrvatskoj političkoj sceni", istaknuvši da je zadnjih sedam i potpredsjednik Sabora, dugi niz godina bio je predsjednik Odbora za ljudska prava, predsjednik Talijanske unije, zastupnik u županijskoj skupštini.

"Čovjek koji je obilježio hrvatski politički život, koji je svojim iskustvom utjelovio specifični položaj Talijana u Hrvatskoj, pridonio je boljim odnosima Hrvatske i Italije, boljoj zaštiti talijanske manjine, realizirao je uz potporu hrvatske i talijanske vlade niz projekata", rekao je Plenković.

Za Radina je rekao i da je čovjek velikog duha, snažnih načela i razboritih političkih odabira s kojim je zadovoljstvo biti prijatelj i surađivati.

  • +7
Svečano predstavljanje biografske knjige Furia Radina Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Autor knjige Neven Šantić u izjavi novinarima priznao je kako je knjigu bilo izazovno za napisati s obzirom na brojnost materijala, dokumentacije, novina i zapisa na internetu koji su se nakupili tijekom 30 godina Radinova zastupničkog rada, a koje je trebalo sažeti. 

"Kad sam sve to pregledao, odlučio sam da bi najbolje bilo dati njegovu političku biografiju", istaknuo je Šantić , objasnivši da se kroz njegov zastupnički doprinos vidi rješavanje nacionalnog pitanja, ali i puno važnih pitanja koja su se 30 godina prelamala u Saboru. 

Radin je u izjavi za medije iskazao zadovoljstvo autorom Šantićem, istaknuvši kako je knjiga odlično napisana.

"To su flashevi od 30-godišnjeg rada jer ne možete u jednoj knjizi napisati sve što smo napravili dobroga i lošega. Ona se zove 'Lo giuro, prisežem', zato što sam ja prvi u Saboru imao takvu prisegu, dvojezičnu, na isti način kao što imamo u Istri", rekao je Radin.

Autor u knjizi ističe da priča o Radinu nije klasična suhoparna monografija nastala na podlozi iščitavanja tona arhivske građe, niti autobiografija gdje pisac ostaje skriven već publicistički presjek jedne impozantne političke karijere duge 30 godina, što zrcali i stanje demokracije u Hrvatskoj od početka višestranačja.

Uz premijera i predsjednika Sabora govorili su ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura te veleposlanik Italije Pierfrancesco Sacco koji se našalio i predložio da se Radina kandidira za materijalnu i nematerijalnu talijansku i hrvatsku kulturnu baštinu. 

Među brojnim visokim uzvanicima bili su Radinovi kolege iz saborskih klupa i ministri te predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.