POTICAJI IZ FONDOVA EU

Predstavljen program ruralnog razvoja

18.02.2014 u 15:33

Bionic
Reading

Poticanje prijenosa znanja i inovacija, poboljšanje održivosti i konkurentnosti poljoprivrede u svim regijama te promicanje inovativnih poljoprivrednih tehnologija i održivog upravljanja šumama, promicanje organizacije lanca opskrbe hranom uključujući preradu i trženje poljoprivrednih proizvoda, obnova, očuvanje i poboljšanje ekosustava povezanih s poljoprivredom i šumarstvom neki su od prioriteta program ruralnog razvoja za razdoblje 2014. do 2020., istaknuto je na današnjoj prezentaciji programa

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa županijama i Gradom Zagrebom organizator je predstavljanja prijedloga programa ruralnog razvoja potencijalnim korisnicima.

Prva prezentacija održana je danas u Zagrebu, a tijekom idućih dana održat će se prezentacije i u Rijeci, Osijeku i Splitu.

Program ruralnog razvoja iznimno je važan dokument, jer naša poljoprivreda i prehrambeno-prerađivačka industrija imaju velike razvojne potencijale, istaknuto je.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković u izjavi za novinare rekla je kako program ima šest prioriteta koji su usmjereni na inovacije, prijenos znanja, poticanje održivosti i jačanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, na agro okolišne mjere itd.

Očekuje se da će program formalno biti usvojen do kraja ove godine, brže ne može jer je takva procedura, Europska komisija ima programe svih 28 članica za pogledati, no prvi natječaji mogu se očekivati krajem prve polovice ove godine, istaknula je.

Navela je i kako je od 1. srpnja do 1. rujna lani Ministrstvo na svojim stranicama objavilo poziv za iskaz interesa u kojem su potencijalne korisnike zamolili da se jave sa svojim idejama i pristiglo je projekata u vrijednosti većoj od 15 milijardi kuna

Treba biti realan i odbaciti odmah pola jer se vjerovatno radi samo o idejama, ali interes za natječaje svakako postoji, kazala je Hajduković.