ODALA GA HRANA

Predstavljao se kao saudijski princ sve dok nije pao zbog jednog nepromišljenog poteza

04.06.2019 u 19:06

Bionic
Reading

Anthony Gignac (48), koji se nekoliko godina predstavljao kao saudijski princ kako bi varao potencijalne investitore, osuđen je u petak u Miamiju na 18 godina zatvora zbog nelegalnog prisvajanja osam milijuna dolara

Gignacova prevara razotkrivena je nakon što je jednoj od žrtava postao sumnjiv jer ga je vidjela kako jede svinjetinu, što je najstrože zabranjeno prema islamu. Međunarodni varalica vrlo brzo prijavljen je policiji te se u ožujku našao na floridskom sudu.

Optuženi je na sudu priznao prevare, lažno predstavljanje kao diplomat te 11 slučajeva lažnog predstavljanja kao saudijski princ Sultan bin Kalid al Saud. Gignac je, uz to, priznao da je plijenom od prevara kupio Ferrari, satove marke Rolex te iznajmio apartman u ekskluzivnom resortu u južnoj Floridi.

'Optuženi se predstavljao kao saudijski princ te je svakog natjerao da povjeruje u to', izjavila je na početku suđenja sutkinja Cecilia Alontaga, javlja agencija AP, dodajući da se Gignac branio da je bio uvučen u lanac prevara i navodeći da nije 'monstrum', kako je predstavljen u javnosti.

Kako javlja agencija AP, Gignac je rođen u Kolumbiji te ga je usvojila američka obitelj iz Michigana, zbog čega je i dobio američko državljanstvo. Njegova braniteljica po službenoj dužnosti Ayana Harris istaknula je kako je teško djetinjstvo doprinijelo njegovim problemima, a pročitala je i pismo brata optuženog koji je opisao da su još kao djeca u Kolumbiji bili napušteni te da je Anthony bio prinuđen brinuti se za sebe nakon što su se razveli njegovi usvojitelji.

Prema pisanju Los Angeles Timesa, Gignacova kriminalna prošlost seže još u 1991. godinu, kada je ukrao 10 milijuna dolara od tvrtke za iznajmljivanje limuzina, što varalica nije ni pokušao osporiti. The New York Times pak piše da se Gignac 2006. godine izjasnio krivim zbog krađe 28.000 dolara s računa saudijskog monarha, a priznao je i da je pokušao ukrasti 250.000 dolara s računa otvorenog u jednoj od poslovnica City Banka.

Pored toga, Gignac je prije četiri godine sa svojim partnerom Carlom Williamsonom osnovao prevarantsku investicijsku tvrtku Marden Williamson International, putem koje su mamili potencijalne investitore, s time da se Gignac radi uvjerljivosti predstavljao kao saudijski princ. Tijekom suđenja dokazano je kako su samo od jedne žrtve iz Švicarske uspjeli izvući pet milijuna dolara.

Gignac je 2017. od Jeffreyja Soffera, vlasnika hotela Miami Beach Fontainebleau, uspio izvući 50.000 dolara u raznim poklonima namjeravajući ga navući na lažne investicije vrijedne stotine milijuna dolara. No Soffer je shvatio kako nešto nije u redu nakon što je vidio lažnog saudijskog princa kako jede svinjetinu pa je sve prijavio policiji.