SVIJET U SEDAM DANA

Kako je princ koji je volio Disneyland i Hrvatski san završio u saudijskom Remetincu

12.11.2017 u 09:11

Bionic
Reading

Saudijski princ Al-Waleed Bin Talal, svojedobno potencijalni ulagač u projekt Hrvatski san Vicenca Blagaića, završio je u saudijskom Remetincu, hotelu s pet zvjezdica i 'ćeliji' s pozlaćenim pipama. Kako izgleda Angola, najstroži zatvor u SAD-u? Zašto nema odgovora na najgori pokolj u novijoj povijesti Teksasa? Ako vam je do znanja, povirite na najnoviju listu 600 besplatnih online tečajeva na 200 sveučilišta u svijetu. Koje su poruke pronašli Rusi u vremenskim kapsulama starim pola stoljeća? O zanimljivostima iz svijeta čitajte u tjednom pregledu Davorke Grenac

Što je prošloga tjedna bilo novoga u svijetu? Ništa neočekivano. U Teksasu je 26-godišnji Devin Kelley, nečasno otpušteni vojnik zbog obiteljskog nasilja i obožavatelj oružja, pobio 27 i ranio više od 20 ljudi u Prvoj baptističkoj crkvi u Sutherland Springsu. Trump je osudio nasilje, ali poručio da je problem samo u luđaku pomračenog uma, začepivši usta onima koji se zalažu za stroži zakon o nošenju oružja, pa moćni oružani lobi može mirno spavati. Ne mijenja se ništa. I tako do sljedećeg masovnog pokolja.

Nakon predaje belgijskoj policiji, dojučerašnji katalonski čelnik Carles Puigdemont i četvorica sada bivših članova njegove vlade za kojima je izdan europski uhidbeni nalog, pušteni su na uvjetnu slobodu uz uvjet da ne napuštaju belgijski teritorij. Za sljedećih osam dana treba biti odlučeno hoće li se provesti nalog koji je izdala Španjolska, čime se nimalo ne nazire rasplet najgore institucionalne krize ove zemlje u gotovo četiri desetljeća.

U Londonu se predao Ivica Todorić, ali je pušten uz jamčevinu. U Rijadu je uhićen srednjoistočni Warren Buffett, saudijski princ Al-Waleed bin Talal, s desetoricom manje moćnih prinčeva iz Talalove obitelji, pod sumnjom da su razvili korupcijsku hobotnicu. Neki sumnjaju u to da je riječ o pokušaju konsolidacije moći krunskog kneza Mohammeda bin Salmana, no o tome drugom prigodom.

Ovoga puta zanimljivo je tko je prošloga tjedna doista završio iza istražnih rešetaka. Završio je samo jedan princ, prijatelj Donalda Trumpa kojega je 1995. spašavao od potpunog bankrota, investitor i vlasnik golemog broja dionica Citigroupa, 21th Century Foxa, Twittera i Applea, 45. najbogatija osoba na svijetu. I onih desetak manje važnih prinčeva.

Zatvor za tako velikog igrača ne može biti rupa pa su saudijske vlasti tijekom prošloga vikenda rijadski hotel s pet zvijezdica Ritz-Carlton na brzinu pretvorile u najluksuzniji zatvor na svijetu, zlatni kavez sa zlatnim pipama, piše New York Times. Hotel na ulazu krase grčki stupovi, sav je u bijelom mramoru, pozlati i kristalu, s fantastičnim unutarnjim bazenom, luksuznim spa samo za gospodu i fontanama ispred zgrade, dovoljno dobar za to da su u njemu noćili poznati celebritiji poput britanskog milijardera Richarda Bransona. Uspoređujući to s našim prostorima, to mu dođe kao da ste umjesto Remetinca, Esplanadu pretvorili u istražni zatvor za naše VIP osumnjičenike.

U američkom zatvoru zvanom Angola u saveznoj državi Louisiani, nema ni zlatnih pipa ni bidea. U njemu bi možda završio teksaški ubojica Devin Kelley da nije ubijen tijekom suludog pohoda na nevinu pastvu u crkvi, čekajući godinama na izvršenje smrtne kazne. Jer Angola je najveći zatvor u zemlji s maksimalnim osiguranjem nedaleko od Baton Rougea, na putu do New Orleansa, površinom veći od Manhattana, opasan bodljikavom žicom, istom kojom se Mađarska ogradila protiv izbjeglica, oružarnim tornjevima i betonskim spavaonicama.

  • +7
Pucnjava u Teksasu Izvor: Reuters / Autor: MOHAMMAD KHURSHEED

U njemu 1700 zaposlenika čuva 5100 zatvorenika, među kojima ih je 80 posto afroameričkog podrijetla. Većina ih služi doživotne, a 2010. u njemu ih je 1,7 posto čekalo izvršenje smrtne kazne. Ne tako davno Angola je bila na glasu kao jedan od najbrutalnijih zatvora sa stotinama međusobnih napada zatočenika i krvavih obračuna s čuvarima. Sve je to uljudio dugogodišnji ravnatelj Burl Cain, kojega je u njegovoj zatvorskoj rezidenciji opsluživala grupa najtalentiranijih ubojica osuđenih na doživotnu, a kada je sam osumnjičen zbog nekih mutnih poslova oko nekretnina, Cain se povukao u zasluženu  mirovinu.

Tko zna koliko je svjetskih bogatuna mutilo s nekretninama, no 13,4 milijuna povjerljivih 'rajskih dokumenata' procurilo je prošloga tjedna s Bermuda i iz Singapura, otkrivajući male slatke porezne tajne velikih igrača, više od 120 političara velikog kalibra iz pedesetak zemalja, ne mimoilazeći niti britansku kraljevsku obitelj pa je diskretno prozvan i sam princ Charles. Porezi su ipak za malu raju.

Dokumente je objavio njemački Süddeutsche Zeitung i podijelio ih s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ). Eto, istraživačko novinarstvo u ozbiljnim novinama još nije mrtvo, a nedavno je u svrhu njegova spasa francuski milijarder s američkom adresom, osnivač eBaya Pierre Omidyar, donirao 100 milijuna dolara.

Ali red je da na red dođe i malo znanja. Samo u protekla tri mjeseca više od 200 sveučilišta u svijetu kreiralo je 600 besplatnih online tečajeva, pod zajedničkom kraticom MOOC ili 'masivni otvoreni online tečajevi', te ih sredinom prošloga tjedna ponudilo svakome kome je do učenja, a ne želi grijati klupe u predavaonicama. Inače, posljednjih nekoliko godina 800 sveučilišta ponudilo je više od 8.000 MOOC-ova.

Tako možete birati od računalne znanosti, matematike i programiranja do umjetnosti i dizajna, ekonomije i medicine. Profesor Andrew Ng sa Stanforda podučit će vas o neuronskoj mreži i dubokom učenju, isto sveučilište nudi tečaj o algoritmima, njihovu dizajniranju i analizi, Aeronautičko sveučilište Embry-Riddle podučit će vas o tome da je avijacija vaša budućnost, Pekinško sveučilište o europskoj glazbi u periodu romantike, a sveučilište Leeds o istraživanjima karcinoma i genetskim bolestima. Eto, sve to možete naučiti u papučama.

  • +11
Parade na ulicama Moskve Izvor: Profimedia / Autor: Sefa Karacan / Anadolu Agency

P. S. Obilježavajući obljetnicu Oktobarske revolucije, Sovjeti su prije 50 godina posijali diljem SSSR-a vremenske kapsule, s tim da se otvore na stotu obljetnicu ukidanja monarhije i pobjedu komunizma. I otvorene su. Što su Sovjeti željeli i predviđali te 1967.? U Novosibirsku su predvidjeli iskrcavanje na Mars i sovjetsku dominaciju u svemirskim putovanjima 2017. U Murmansku su očekivali putovanja na druge planete, obuzdavanje nuklearne energije, klimatske promjene i pretvaranje polarne regije u plodne vrtove. U Sibiru su poželjeli da u srcima svi nose snažnu Lenjinovu vjeru u svijetlu komunističku budućnost koja će preplaviti planet.Toliko o naivnoj vjeri u tehniku i svemoćnom obožavanju ideologije.