POGREŠNO IZREČENA ZAKLETVA

Predsjednik Vrhovnog suda zeznuo Obamu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.01.2009 13:11
  • Objavljeno 21.01.2009 u 12:58
Barack Obama polaže predsjedničku prisegu

Barack Obama polaže predsjedničku prisegu

Izvor: Reuters / Autor: -

Barack Obama malo je pogriješio izgovarajući prisegu na jučerašnjoj predsjedničkoj inauguraciji u Washingtonu, a na grešku ga je naveo predsjednik Vrhovnog suda, koji je nepravilnim redoslijedom izgovarao svečani tekst predviđen američkim Ustavom

WASHINGTON - 'Ja, Barack Hussein Obama, svečano prisežem da ću izvršavati dužnosti predsjednika SAD-a vjerno i da ću svim svojim snagama čuvati, štititi i braniti Ustav SAD-a', izjavio je 44. američki predsjednik, ponavljajući riječi koje je izgovarao John Roberts (53), predsjednik Vrhovnog suda.

Obamina prisega

Roberts je, međutim, napravio malu grešku, izgovorivši riječ 'vjerno' nakon riječi 'predsjednik SAD-a', a umjesto ispred riječi 'dužnosti predsjednika', prenose agencije.

Kad je primijetio grešku, Obama je napravio kratku neprijatnu stanku, sačekavši da Roberts ponovi taj dio rečenice, što je on i učinio, ali ponovno pogrešnim redoslijedom.

Novom predsjedniku ostalo je samo da se pokori i zakletvu do kraja izgovori onako kako je čuo.

Milijunska publika na predsjedničkoj inauguraciji primijetila je njegovu nelagodu, a jedna žena uzviknula je: 'O, ne, ne, ne!'

Kako prenose agencije, profesor ustavnog prava Jeffrey Rosen izjavio je da greška predsjednika Vrhovnog suda ni u čemu nije ugrozila ispravnost Obamine inauguracije.

Tijekom ručka nakon svečanog polaganja zakletve John Roberts, kojemu je ovo bilo prvo vođenje predsjedničke prisege, ispričao se Obami, koji se samo nasmijao i pružio mu ruku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi