antisemitski napadi

Schuster: Židovi su sigurni u Njemačkoj

20.10.2023 u 12:39

Bionic
Reading

Predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster smatra da su Židovi u Njemačkoj sigurni usprkos povećanju broja antisemitskih napada, objavljeno je u petak

Njemačka je sigurna zemlja za Židove, to sam tvrdio prije i to tvrdim i sada“, rekao je predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster u razgovoru za medijski koncern RND.

No on je istodobno upozorio na to da se situacija nakon eskalacije u Izraelu posljednjih dana promijenila.

„Njemački sigurnosni organi čine sve kako bi Židovi i dalje ostali sigurni u Njemačkoj“, rekao je Schuster. On je ustvrdio kako opasnost po Židove trenutno više prijeti iz smjera arapskog antisemitizma nego od njemačke ekstremne desnice.

On je ustvrdio kako se nisu ostvarila njegova strahovanja nakon migrantskog vala 2015. da će se dolaskom milijun izbjeglica, uglavnom Arapa iz Sirije, povećati broj antisemitskih napada u Njemačkoj te da se to, barem kada je riječ o statistici, nije dogodilo.

No predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj smatra da povećanje broja stanovnika Njemačke porijeklom iz zemalja koje su tradicionalno neprijateljski okrenute protiv Izraela ima utjecaja i na najnoviju eksploziju antisemitskog raspoloženje u određenim krugovima.

„Nakon eskalacije u Izraelu se rasplamsala mržnja prema Izraelu i Židovima kakvu dosad nismo doživjeli. Ja nažalost sumnjam da u tomu ljudi koji su došli s izbjegličkim valom igraju veliku ulogu“, rekao je Schuster.

On je istodobno ukazao i na općenitu promjenu klime u Njemačkoj i uspjeh političkih snaga poput stranke Alternativa za Njemačku (AfD) koje propagiraju mržnju prema strancima i rasizam.

Posljednjih dana su se intenzivirali sukobi policije i sudionika propalestinskih prosvjeda, a u srijedu je izveden i napad molotovljevim koktelima na sinagogu u Berlinu.

Od početka eskalacije sukoba na Bliskom istoku su zabilježeni i brojni slučajevi iscrtavanja Davidovih zvijezda na zgrade u kojima žive pripadnici židovske zajednice, što je mnoge podsjetilo na vrijeme nacionalsocijalizma.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u četvrtak, obraćajući se Bundestagu, kako je sigurnost Židova u Njemačkoj jedan od prioriteta njemačke politike.