ELIZABETA II. U IRSKOJ

Predsjednik Sinn Feina pozdravio povijesni govor kraljice

19.05.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Predsjednik irske nacionalističke stranke Sinn Fein Gerry Adams pozdravio je u četvrtak povijesni govor kraljice Elizabete II. u Dublinu u kojem je izrazila 'duboku sućut' zbog žrtava dekolonizacije u Irskoj

'Vjerujem da je iskaz iskrene sućuti onima koji su patili zbog naše burne prošlosti autentičan', izjavio je Gerry Adams, čija stranka se zalaže za prekid britanskog autoriteta nad Sjevernom Irskom. Adams je prozivan kao jedan od najžešćih protivnika posjetu kraljice koji je ocijenio 'preuranjenim'.

U govoru održanom u srijedu navečer u Dublinu kraljica je istaknula 'duboku sućut' zbog žrtava rata koji je doveo do nezavisnosti otoka 1922.

'Tužna i žaljenja vrijedna realnost je da su naši otoci kroz povijest pretrpjeli patnje, nemire i gubitke', izjavila je kraljica u dvorcu u Dublinu, nekadašnjem sjedištu britanske vlade.

'Ti događaji su nas pogodili, osobno mnoge od nas, i tvore bolnu prošlost. Nikada nećemo moći zaboraviti one koji su poginuli ili su ranjeni, kao ni njihove obitelji. Svima onima koji su patili zbog naše burne prošlosti, izražavam iskreno suosjećanje i duboku sućut', dodala je ona.

Tisak nije propustio istaknuti povijesni aspekt govora. On će 'pomoći u redefiniranju englesko-irskih odnosa u nadolazećim godinama', ocjenjuje britanski dnevnik The Times.