osjećajni joe biden

Predsjednik sa srcem na rukavu: Bidenov emotivni pristup ne predstavlja samo njegovu osobnost. To je politički brend

03.11.2021 u 07:41

Bionic
Reading

On se smije, on plače i bude mu žao. Za najmoćnijeg čovjeka u svijetu, predsjednik Joe Biden često pokazuje svoju osjećajnu stranu. U ponedjeljak se u Glasgowu ispričao za ponašanje prethodnika Donalda Trumpa. U Rimu je bio na rubu suza govoreći o pokojnom sinu i Papi

A to je bilo samo u dva europska dana, na sastancima na vrhu G20 i COP26.

Trump je bio 'mužjak' i galamdžija, Obama je zračio socijalnim vještinama i samopouzdanjem, ali Biden nosi srce na rukavu.

Zanemarujući politički kredo da isprike pokazuju slabost, on se stalno ispričava. Žao mu je što kasni, što predugo govori, što je dosadan ili što nije toliko dobar kao oni koji ga okružuju.

  • +15
Joe i Jill Biden u posjeti Papi Franji Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Isprike su mu često dio pokazivanja skromnosti. "Pozdrav svima, ja sam njezin suprug", najdraža mu je prva rečenica kad je god prva dama Jill Biden u blizini.

Njegov odgovor na loše vijesti, a mnogo ih je oko Bidena zadnjih dana, često je široki osmijeh i kikot.

Kad je prošli mjesec postalo jasno da neće dobiti podršku Kongresa da se svim Amerikancima omogući besplatan javni dvogodišnji koledž, 78-godišnjak se našalio da će ga Jill, sveučilišna profesorica, izbaciti iz kreveta.

"Bijela kuća ima puno spavaćih soba", rekao je.

Isprika zbog isprike

Isprika u ponedjeljak za činjenicu da je Trump povukao SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma bila je klasična Bidenova - počeo je ispričavši se što se ispričava.

"Pretpostavljam da se ne bih trebao ispričati, ali hoću", rekao je.

Emotivne riječi prethodnog dana o njegovom voljenom sinu Beauu koji je umro od tumora na mozgu 2015., bile su neobične zbog potpune otvorenosti.

Prvo je sugerirao da neće odgovoriti na pitanje novinara o tome što mu je značio susret s papom Franjom u Vatikanu, poručivši da je to "osobno". 

Ali brana se otvorila kad se prisjetio kako je Papa za vrijeme posjeta SAD-u dao podršku njegovoj obitelji nedugo nakon Beauove smrti. 

"Rane su još uvijek bile svježe", a Papa je imao "tako katarzičan učinak", rekao je Biden slomljenim glasom.

Politički brend

Bidenov emotivni pristup ne predstavlja samo njegovu osobnost. To je politički brend.

Predstavljajući se kao "Joe iz srednje klase", zaljubljenik u vlakove i automobile s korijenima iz Scrantona i Delawarea, Biden je previše stvaran da bi se predstavljao kao običan političar.

To je bila ideja, ali s obzirom na njegovu dob i veliku odgovornost, njegova javna slika pretvorila se u nešto poput mudrog, ali još uvijek razigranog starog ujaka. 

Funkcionira li to? Ne svima.

Blaži kritičari kažu da je Biden preslab za žestoka politička previranja u Washingtonu. Pritom ističu njegovu dosadašnju nemogućnost da prisili vlastitu stranku da paket masivne infrastrukture i socijalne potrošnje prođe u Kongresu.

Stroži kritičari idu dalje i preispituju njegovu mentalnu oštrinu ili, u slučaju Trumpa i njegovih pomoćnika, širenje teorije zavjere o Bidenu kao marioneti u Bijeloj kući. Što je ruganje prljavije, to su Trumpovi glasači entuzijastičniji. 

Gore-dolje

Biden se bez sumnje nalazi u problemima već devet mjeseci od uspostave administracije i 12 mjeseci od pobjede na izborima 3. studenoga 2020.

Nova anketa NBC Newsa pokazuje da 54 posto Amerikanaca ne odobrava, a 42 posto odobrava njegov rad.  

Trump svakodnevno provocira Bidena i za sebe govori da je stvarni pobjednik izbora 2020. i istovremeno priprema povratak 2024. 

Demokrati su u panici da bi njihov kandidat za guvernera u Virginiji mogao izgubiti izbore u utorak, što bi moglo nagovijestiti gubitak cijelog Kongresa na izborima iduće godine. 

Čini se da Bidena, bez obzira na njegovu sentimentalnost, to ne dotiče. Ili kako je rekao u Rimu, ankete "idu gore-dolje".