G20 u Rim

Biden okrivio Rusiju i Kinu: 'I ja smatram da je to razočaravajuće. Zbog njih sporazum nije konkretan'

31.10.2021 u 22:49

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden okrivio je u nedjelju Rusiju i Kinu zbog njihovog nedolaska na samit G20 u Rim, rekavši da su one odgovorne za nekonkretne ciljeve navedene u završnoj deklaraciji te skupine

Okrivio je Kinu i Rusiju za nezadovoljstvo brojnih klimatskih aktivista zaključcima samita industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G20).

"Razočaranje se odnosi na činjenicu da se Rusija i ... Kina nisu pojavile u smislu neke obveze u borbi protiv klimatskih promjena, i tu je razlog zašto su ljudi nezadovoljni time. I ja smatram da je to razočaravajuće", rekao je Biden na konferenciji za novinare u nedjelju navečer u Rimu.

Čelnici skupine G20 najvećih ekonomija svijeta u nedjelju su se složili oko završne izjave koja poziva na "značajno i učinkovito" djelovanje kako bi se ograničilo globalno zatopljenje, no daje malo konkretnih obveza.

Predsjednici Kine Xi Jinping i Rusije Vladimir Putin sudjelovali su na samitu putem video konferencije. "Ništa ne može zamijeniti pregovore uživo za svjetsku suradnju", istaknuo je Biden.

Ipak, kazao je da je G20 postigao značajan napredak uoči klimatske konferencije u Glasgowu. Dodao je međutim da je ključno znati što Kina ne radi, što Rusija ne radi i što Saudijska Arabija ne radi.

Mnogi klimatski aktivisti pa čak i politički dužnosnici ocijenili su da G20 nije išao dovoljno daleko, posebno u borbi protiv klimatskih promjena.

Biden je također rekao da je samit G20 u Rimu "pokazao moć Amerike kada se angažira".

"Ono što smo ovdje vidjeli, to je moć Amerike kada se angažira i radi s našim savezničkim partnerima na problemima", istaknuo je.

Po njemu, G20 je imao "opipljive" rezultate kada se radi o klimi, ekonomiji i pandemiji.

"Mislim da smo realizirali opipljiv napredak, djelomično zahvaljujući odlučnosti koju je SAD donio za (pregovarački) stol", zaključio je.