Rijedak sastanak

Predsjednik Palestine i izraelski ministar obrane sastali se prije Bidenova posjeta, žele smiriti napetosti

08.07.2022 u 12:39

Bionic
Reading

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i izraelski ministar obrane Benny Gantz održali su u četvrtak rijedak sastanak na okupiranoj Zapadnoj obali u pokušaju da smire napetosti i da se usuglase oko sigurnosnih pitanja nekoliko dana prije posjeta američkog predsjednika Joe Bidena toj regiji

Gantz je na Twitteru napisao da je sastanak u četvrtak u Ramallahu "održan u pozitivnoj atmosferi" i da se raspravljalo o "civilnim i sigurnosnim izazovima" u regiji. "Pristali smo održavati blisku sigurnosnu suradnju i izbjegavati djelovanje koje bi moglo izazvati nestabilnost", rekao je Gantz.

Abas je "naglasio važnost stvaranja političkog horizonta, poštujući potpisane sporazume i zaustavljajući djelovanje i mjere koje vode pogoršanju situacije", napisao je na Twitteru Husein al-Šeik, viši palestinski dužnosnik. Abas je također naglasio važnost "mirne atmosfere prije posjeta predsjednika Bidena, koji je dobrodošao".

Bio je to treći poznati sastanak između Abasa i Gantza od kolovoza prošle godine i prvi otkako je prošlog tjedna Yair Lapid preuzeo funkciju premijera u tehničkoj vladi u Izraelu ususret izborima 1. studenog. Napetosti između Izraela i Palestine su porasle nakon 11. svibnja kada je ubijena palestinsko-američka novinarka Shireen Abu Akleh tijekom prepada izraelske vojske u gradu Jeninu u Zapadnoj obali.

Palestinci tvrde da je Abu Akleh namjerno ustrijelio izraelski vojnik, što Izrael poriče. Američki State Department je u ponedjeljak rekao da je Abu Akleh vjerojatno ubijena paljbom s izraelskih položaja, no da je to vjerojatno bilo nenamjerno.

Palestinska nacionalna uprava uživa ograničenu samoupravu u dijelovima Zapadne obale. Pregovori, koje je predvodio SAD, a čiji je cilj bio uspostava palestinske države u području koji je okupirao Izrael, propali su 2014. i ne čini se da će se obnoviti.