Gudni Johannesson

Predsjednik Islanda na glasanje stigao biciklom; favorit je među biračima

27.06.2020 u 14:02

Bionic
Reading

Island, druga europska zemlja u kojoj se održavaju izbori nakon izbijanja pandemije koronavirusa, u subotu bira predsjednika, a veliki favorit je dosadašnji predsjednik Gudni Johannesson

Na birališta otvorena u 9 sati po lokalnom vremenu pozvano je 252.217 birača koji se mogu izjasniti do 22 sata.

Stigavši na glasanje na biciklu, predsjednik Johannesson je izjavio da želi ostati na čelu države. "Ako me podrže moji sunarodnjaci, nastavit ću istim smjerom", rekao je na biralištu nedaleko glavnog grada.

U parlamentarnom sustavu tog nordijskog otoka, islandski predsjednik, koji se bira na četiri godine, ima uglavnom protokolarnu ulogu, ali ima mogućnost blokirati donošenje zakona i o njemu organizirati referendum.

Prvi puta u povijesti mlade republike jedan pripadnik oporbe, Gudmundur Franklin Jonsson se suprostavio predsjedniku na isteku njegova mandata. On je desničarski kandidat blizak nacionalistima. Njegovi izgledi su neznatni.

Za izbore u toj maloj zemlji s 365.000 stanovnika, ankete provedene početkom lipnja predviđale su da će Johannesson (52) dobiti više od 90 posto glasova. Prema posljednjem Gallupovom istraživanju od petka on bi trebao osvojiti 93,4 posto glasova.

Novi slučajevi zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata neće bitnije utjecati na održavanje izbora.