PROTIV VLADINE IDEJE I JOSIPOVIĆ

Predsjednički kandidati ne žele milijun kuna 'nagrade' za pobjedu

  • Autor: tportal.hr/RTL
  • Zadnja izmjena 20.11.2014 20:25
  • Objavljeno 20.11.2014 u 20:25
Josipović,-Kujundžić-i-Kolinda-630

Josipović,-Kujundžić-i-Kolinda-630

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

U vremenima krize, kad su rezovi glavna mantra i premijera Zorana Milanovića i ministra financija Borisa Lalovca, Vlada drastično povećava naknade za promidžbu predsjedničkih kandidata. Promjenom sustava naknada prvoplasirani kandidat će umjesto dosadašnjih 500 tisuća kuna osvojiti čak 1.200.000 kuna, a više bi trebao dobiti i drugoplasirani kandidat. Osim što opet nerazumno troši novac na političare, pogoduje li Kukuriku vlada najviše svom kandidatu Ivi Jospoviću?

Za božićne izbore Vlada daruje predsjedničke kandidate: drastično je povećana naknada za financiranje predizborne kampanje, piše RTL.

'Kandidat koji dobije najveći broj glasova dobiva u prvom krugu milijun kuna, a svi ostali uz uvjet da prijeđu deset posto dobivaju razmjerno broju glasova. U drugom krugu dobivaju 20 posto od iznosa naknade u prvom krugu', kazao je Arsen Bauk (SDP), ministar uprave.

Milijun kuna za prvoplasiranog?!?! A to bi po svim anketama trebao biti upravo Kukuriku kandidat Ivo Josipović!

Na prošlim izborima Josipović je u prvom krugu dobio 250.000 kuna, baš kao i Milan Bandić, Nadan Vidošević i Andrija Hebrang - svi koji su osvojili više od 10 posto glasova. U drugom krugu Josipović i Bandić dobili su još po 250 tisuća kuna i izbori su nas ukupno stajali milijun i pol kuna. Josipović sad ima dobre šanse da umjesto 500 tisuća osvoji čak milijun i dvjesto tisuća kuna.

'Niti me tko pitao za takvu odluku niti podržavam takvu odluku. Mislim da u vremenima koja jesu teška ne treba povećavati iznos za financiranje kampanje. Mislim da ima još dovoljno vremena da Vlada razmotri je li to baš najbolja odluka', poručio je Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Drugi kandidati još su ogorčeniji.

'Ne podržavam plan Vlade da potroši više novca za izborne procedure dok je narod tako siromašan i nije mi jasno otkud im takva rastrošnost', kazao je Milan Kujundžić (Hrvatska zora), predsjednički kandidat.

U razgovoru za RTL i HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović izrazila je neslaganje s takvom odlukom Vlade. 'Vladina odluka je nepotrebna, a u gospodarskoj krizi ne smije se povećavati iznos. Ni kunu od tog novca ne mislim zadržati, nego ga namjeravam dati u humanitarne svrhe', kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

Izračun naknade za drugoplasiranog i trećeplasiranog tako je kompliciran da ga ni u Državnom izbornom povjerenstvu još nisu savladali.

'Hm, da, ovdje je potrebno dobro razmisliti prilikom izračuna, no eto, takva je odluka i takvu odluku ćemo primjenjivati... Površnim izračunom ispada da je to znatno više nego na prošlim izborima', kazala nam je Aleksandra Jozić Ileković iz Državnog izbornog povjerenstva.

Fond proračunskog novca za kampanju drastično se povećava. Ako bi izbori prošli kako predviđa RTL-ova anketa, Ivo Josipović bi u prvom krugu dobio milijun kuna, a Kolinda Grabar Kitarović 650 tisuća kuna jer osvaja trećinu glasova manje od Josipovića.

U drugom krugu Josipović bi sukladno broju glasova osvojio 200 tisuća kuna, a Grabar Kitarović 150 tisuća. Njemu dakle ide milijun i dvjesto tisuća kuna, njoj 800 tisuća, a nas izbori stoje dva milijuna kuna ili pola milijuna više nego 2010.

'Moguće je, ali mislimo da je ovo dobra odluka i dobar omjer. Mislim da je ograničenje za izbore osam milijuna kuna, a da se ovdje može dobiti maksimalno milijun i dvjesto. Mislimo da je ovo razumno rješenje', dodaje Bauk.

Ne smatra tako bivša premijerka, a ona je naknadu prošli put prepolovila s 500 na 250 tisuća kuna.

'Nema nijednog argumenta za to povećanje i baš me zanima što će Vlada reći o tome zašto je nužno ići na povećanje tog iznosa u prvom krugu', kazala je Jadranka Kosor, bivša premijerka.

Iz Vlade poručuju kako je pravednije, a i u skladu s novim zakonom, da se novac dijeli razmjerno broju glasova, a ne svima isto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!