UZRUJAN ZBOG ROKA I SDP-A

Predsjednica pritisnula Petrova, odlučivao između HDZ-a i novih izbora

28.02.2016 u 20:34

Bionic
Reading

Navode Jutarnjeg lista da je čelnik Mosta Božo Petrov suradnju s koalicijom 'Hrvatska raste' prekinuo nakon što su mu na Pantovčaku pokazane snimke dolazaka u Vladu pojedinih članova Mosta - kao dokaz tajnog pregovaranja dijela članstva sa Zoranom Milanovićem, opovrgnuli su iz Mosta i s Pantovčaka. Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja kazao je da je postojanje snimke priznao predsjednik SDP-a Zoran Milanović u emisiji Nedjeljom u dva, kada je rekao da postoje snimke nadzorne kamere

'Sve što je izašlo u članku Jutarnjeg lista veći dio toga je istina, osim da je predsjednica Republike pokazala Boži Petrovu snimku s nadzorne kamere - znači to nije istina. Prije susreta s predsjednicom Petrov je o svemu bio upoznat. Drago mi je da novinari u Hrvatskoj konačno propituju rad bivšeg premijera i njegove pokušaje razbijanja Mosta', izjavio je Grmoja. Dodao je da je Petrov tog dana uranio kod predsjednice dekoncentriran i pogođen onim što je prije saznao.'Predsjednica mu je samo rekla da do 17 sati mora donijeti potpise, a to ga je u biti još više, mogli bismo reći, uzrujalo jer je Most morao brzo donijeti odluku. Ostali smo bez SDP-a s kojim smo vodili razgovore, koji nas je pokušao prevariti, i onda smo morali odlučiti da li idemo na nove izbore ili ćemo s HDZ-om bez nekakvih dužih konzultacija i pregovora donijeti potpise kod predsjednice. Na kraju je Nacionalno vijeće Mosta odlučilo, ako bismo išli na nove izbore, da bismo ponovno morali razgovarati s istim ljudima - gospodinom Milanovićem i HDZ-om pa smo odlučili te večeri napraviti 'prevrat' i donijeti potpise kod predsjednice', kazao je Grmoja.

Grmoja ne zna ima li predsjednica Grabar Kitarović snimku

Na novinarski upit tko su bili Mostovci koji su išli kod Milanovića, Grmoja je ponovio da zbog zaštite tih ljudi koji su bili pozvani u Banske dvore, neće iznositi u javnost njihova imena.

Na upit je li netko iz Mosta vidio tu snimku, Grmoja je odgovorio niječno, dodavši kako 'snimku vjerojatno ima bivši premijer', te da ne zna ima li tu snimku i predsjednica Republike, ponovno pojasnivši da Petrov nije kod predsjednice vidio spornu snimku.

'Gospodin Petrov je sa sastanka s predsjednicom Republike izašao uzrujan i novinari su ga pitali – što se dogodilo, a on im je odgovorio da se 'dogodilo prije', misleći na pokušaje kontakata (Milanovića s Mostovima), a ne da je vidio snimku kod predsjednice', rekao je Grmoja.Zamoljen za komentar izjave članice Mosta Ružice Vukovac da je ona na jednom koncertu u Zagrebu čula kako se dužnosnici SDP-a dogovaraju o pridobijanju dijela Mostovaca koliko bi im bilo dosta za saborsku većinu, Grmoja je kazao da je priča Ružice Vukovac samo jedna od priča koje su se uklopile u cjelokupnu slagalicu. Ističe kako su u Mostu vidjeli da su Milanovićeve namjere razbijanja Mosta, što znači, kaže, da 'nije jedan elemenat ili jedno iskustvo presudilo u raskidu suradnje s SDP-om'.
Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarović reagirao je u nedjelju na kolumnu Jelene Lovrić objavljenu u Jutarnjem listu pod naslovom 'SDP može HDZ-u preoteti Most, ali ne s Milanovićem' u kojoj, između ostalog, stoji: 'Na Pantovčaku, tvrdi naš izvor, Petrov je dobio na uvid snimku grupe svojih stranačkih kolega kako u gluho doba noći, oko ponoći, ulaze u Banske dvore, na tajni razgovor s tadašnjim premijerom Milanovićem'.

Ured predsjednice: Očekujemo ispriku Jutarnjeg lista i Jelene Lovrić

Iz Ureda predsjednice poručili su da 'iako je kolumnistica Jelena Lovrić i ranije u svojim tekstovima iznosila neistinite i neprovjerene tvrdnje o predsjednici Republike, Ured predsjednice Republike Hrvatske smatra potrebnim, ovoga puta, javno reagirati na neprovjerenu i lažnu tvrdnju iznesenu u navedenoj kolumni, s obzirom na njene puno šire implikacije'.

'Potpuno i vrlo neugodno iznenađuje činjenica da je novinarka i kolumnistica s dugogodišnjim iskustvom navela apsolutne i opasne neistine. Pritom ni na koji način nije pokušala provjeriti točnost informacije s Uredom predsjednice Republike Hrvatske. Poštivanjem zlatnog novinarskog pravila da se informacija provjeri sa svim uključenim stranama, moglo se izbjeći očiti pokušaj obmanjivanja javnosti.

Jedini zaključak koji se nameće jest kako je cilj objave ove neistine bio obezvrijediti i dovesti u pitanje besprijekorno proveden postupak konzultacija predsjednice Republike s čelnicima parlamentarnih stranaka.

U tom smislu očekujemo reakciju i ispriku redakcije Jutarnjeg lista, kao i same kolumnistice', piše u priopćenju.

Podsjećamo, MOST nezavisnih lista opovrgnuo je u nedjelju, u odgovoru N1 televiziji, da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pokazivala nadzorne snimke čelniku MOST-a Boži Petrovu, što je navodno utjecalo na njegovu odluku da se u zadnji čas predomisli i ne potpiše koalicijski sporazum sa SDP-om, već Domoljubnom koalicijom', poručili su iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Most je u nedjelju, u odgovoru N1 televiziji, opovrgnuo da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pokazivala nadzorne snimke čelniku Mosta Boži Petrovu. 'Netočno je da je predsjednica RH 22. prosinca pokazivala bilo kakve snimke čelniku Mosta g. Boži Petrovu, tijekom konzultacija oko mandatara Vlade RH', stoji u odgovoru.