SVA NAŠA STRATIŠTA

Predsjednica posjetila Jasenovac, slijedi Bleiburg

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 22.04.2015 11:29
  • Objavljeno 22.04.2015 u 11:17
Jasenova Kolinda Grabar Kitarović

Jasenova Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ured predsjednice RH

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posjetila je jutros Spomen-područje Jasenovac kako bi odala počast žrtvama. Tom prilikom, upisala se u knjigu dojmova te istaknula kako kao predsjednica Republike Hrvatske i kao čovjek 'bespridržajno osuđuje zločine mučenja i ubijanja koji su se ondje događali'

'Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena. Ta politika bila je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskoga naroda za svojom državom', istaknula je predsjednica u Knjizi dojmova.

'Upravo u ovim trenucima, na današnji dan prije 70 godina, započeo je proboj iz jasenovačkog logora. Poklanjam se žrtvama i iskazujem duboko poštovanje prema ljudima koji su ovdje mučeni i ubijeni. To su ljudi koji imaju svoja imena i prezimena, koji su imali svoje obitelji i domove, svoj identitet, svoje želje i nade, svoje snove, sve ono što svaku osobu čini neponovljivom.


Kao predsjednica Republike Hrvatske i kao čovjek bespridržajno osuđujem zločine mučenja i ubijanja koji su se ovdje događali. Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena. Ta politika bila je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskoga naroda za svojom državom.

Ovo je stratište opomena i našem vremenu da odlučno čuvamo stečevine slobode, demokracije, ljudskih prava i uvažavanja različitosti. Republika Hrvatska s pravom se ponosi svojim postignućima u zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Kako bismo tu visoku razinu sloboda očuvali i unapređivali, posebice je važno odgajati i obrazovati mlade u ispravnom shvaćanju demokracije, za istinski humanizam, za društvo u čijem će središtu uvijek biti čovjek u svojoj neponovljivosti i jedinstvenosti', poručila je.

Grabar Kitarović već je ranije istaknula da treba prestati politizirati najveća stratišta Jasenovac i Bleiburg te kako će ih ona oba obići i odati počast stradalima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!