NIMALO (NE)OBIČAN POTEZ

Predsjednica na sinodu SPC-a šalje Hasanbegovića

22.02.2016 u 17:12

Bionic
Reading

Na susret sa Svetim sinodom Srpske pravoslavne crkve u Pakrac kao svoga posebnog izaslanika hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslat će ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ionako smatraju da je Hasanbegović jedina osoba koja sutra meritorno može predstavljati državu, kazao je Večernjem listu slavonski episkop Jovan (Ćulibrk)

'Sveti sinod dolazi u Pakrac pogledati kako se odvijaju radovi na obnovi saborne crkve i episkopskog dvora, za koju je Sveti sinod dao novac, ali je novac dala i država. Dvije trećine novca dolazi iz hrvatskog proračuna i zato ima logike da predsjednica šalje upravo ministra kulture, naime, ta sredstva idu preko njih', rekao je Večernjem listuepiskop Jovan dodavši kako Sveti sinod financira i proširenje manastira u Jasenovcu, u kojem će se sutra održati i sjednica Sinoda.

'Sinod predstavlja 'vladu' naše Crkve i tradicionalno zasjeda u mjestu koje posjećuje. Ovoga puta to je Jasenovac jer u Pakracu nemamo prikladnu dvoranu i nema nikakve druge poruke vezane za susret u Jasenovcu. Jasenovac za nas ima isključivo duhovnu važnost. Sjećate se da lani nije bilo političara na crkvenom obilježavanju i tom linijom želimo nastaviti i dalje. Jasenovac je za nas mjesto molitve i sjećanja pa je i sadašnji dolazak Svetog sinoda u Jasenovac upravo u tome kontekstu' , istaknuo je Ćulibrk dodajući da je sve dogovoreno još lani u rujnu i nema nikakve veze s aktualnim događajima.

Večernjem listu, koji je doznao da će Grabar Kitarović kao svojeg izaslanika poslati Hasanbegovića što je potez koji bi zbog dosadašnjih Hasanbegovićevih istupa mogao, najblaže rečeno, izazvati podizanje obrva u hrvatskoj javnosti, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne smatraju nimalo neobičnim, kazao je episkop Jovan i poručio: 'Predsjednica ima pravo poslati koga hoće i on je dobrodošao. Nije moje raspravljati o nečijoj podobnosti. Crkva Božja prima sve, a na Vladi je da prosuđuje je li netko za ministra ili nije'.