PREMIJEROVA SUPRUGA

Sanja Orešković: Svatko razuman podržava 'Hod za život'

Sanja Orešković na prosvjedu Hod za Život

Sanja Orešković na prosvjedu Hod za Život

Izvor: Screenshot / Autor: N1

U Zagrebu se u subotu održavaju dva prosvjeda - jedan za pravo žena na pobačaj, a drugi protiv prava na pobačaj. Oko 3.000 prosvjednika inicijative 'Hod za život' oko 11:30 sati stiglo je na Trg bana Jelačića gdje će program trajati do 14 sati

U povorci inicijative 'Hod za život' koja se zalaže za zabranu pobačaja i iza koje stoji Željka Markić, našla se i Sanja Orešković, supruga premijera Tihomira Oreškovića

Za N1 je kazala da treba podržati ovakvu inicijativu. 'Svaka razborita osoba treba podržati inicijativu 'Hod za život'', rekla je.

U prosvjedu protiv pobačaja, koji je u subotu, u organizaciji Građanske inicijative, održan u središtu Zagreba pod sloganom 'Hod za život' sudjelovalo je, prema policijskim procjenama, sedam tisuća ljudi, dok je kontra prosvjed zagovornika prava na izbor okupio 400-tinjak ljudi pa je u jednom trenutku došlo do naguravanja između nekoliko pripadnika suprotstavljenih strana.

Skup kojim se traži dostojanstven život čovjeka od začeća do smrti počeo je okupljanjem na Trgu kralja Tomislava nakon čega su sudionici u koloni krenuli u 'prvi nacionalni hod za život' do Trga bana Jelačića, gdje je program zaključen koncertom na kojem su nastupili brojni izvođači.

Kolonu protivnika pobačaja na putu prema središnjem trgu, zvižducima i bubnjanjem, dočekali su zagovornici prava na pobačaj koji su prosvjedovali na obližnjem Strossmayerovom trgu.

Predstavnici inicijative 'Hod za život' željeli su upozoriti kako Hrvatska ima obvezu osigurati usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života jer bračni parovi u Hrvatskoj, uglavnom iz ekonomskih razloga, u prosjeku imaju jedno dijete manje nego što bi željeli.

Koordinatorica te inicijative Hajdi Begović poručila je s pozornice na središnjem zagrebačkom trgu kako žalosti činjenica što se čak 75 posto žena odlučuje na pobačaj zbog ekonomskih razloga, dok 30 posto žena po povratku na posao nakon poroda dočeka manja plaća, a 20 posto žena se ne može vratiti na svoje radno mjesto.

Begović je upozorila i kako je nužno pružiti konkretnu pomoć ženama koje razmišljaju o pobačaju iz ekonomskih razloga, zbog neinformiranosti ili pritiska okoline.

Građansku inicijativu 'Hod za život' čine udruge 'Život biraj', SKAC, 'U ime obitelji', 'Vigilare', Molitvena zajednica Srce Isusovo, Neokatekumenski put, Božja pobjeda te obitelji i pojedinci.

Pristalice prava na izbor: Nećemo natrag na ilegalni pobačaj

Nasuprot toj inicijativi, istodobno se održavao i protestni skup u organizaciji novonastale građanske inicijative 'Obrani pravo na izbor'. Oni, pak, tvrde da žele upozoriti na medijske spinove neokonzervativnih inicijativa, kojima se želi ograničiti pravo žena na siguran medicinski prekid trudnoće.

'Samo u sekularnoj državi ravnopravnost je moguća', 'Nećemo natrag na ilegalni pobačaj' samo su neki istaknutih transparenata zagovornika prava na pobačaj i aktivista udruga za ljudska prava koji su, uz glazbu uživo, održali govore naglašavajući kako žene moraju imati pravo na izbor.

Koordinatorica inicijative 'Obrani pravo na izbor' Bojana Genov rekla je da su se okupili oko poruke da pravo na kontrolu vlastite reproduktivne uloge mora ostati sačuvano.

'Protiv smo onih koji žele zabraniti izbor i koji pod krinkom brige za obitelj napadaju obitelj jer im uskraćuje autonomnost i mogućnost odluke bez uplitanja drugih. Postojeći zakon, koji je na snazi nekoliko desetljeća, izrazito je dobar i moderan i treba ga zaštititi', ocijenila je Genov te ustvrdila da je pravo na pobačaj i međunarodno regulirano pravo.

Ustvrdila je također da treba brinuti o onim ženama koje će, uvede li se zabrana pobačaja, biti izložene nestručnim zahvatima koji mogu rezultirati i smrću.

Nataša Bajagić
iz Centra za građansku inicijativu smatra kako se u Hrvatskoj manipulira statističkim podacima o broju prekida trudnoće kojih je, kaže, pet puta manje nego početkom devedesetih. 'U 2015. godini obavljeno je 2.992 pobačaja, svjesni smo manjkavosti statistike', kazala je Bajagić.

Toj se inicijativi pridružio bivši ministar rada i socijalne skrbi Mirando Mrsić koji je ustvrdio je da žene imaju pravo na izbor i reproduktivno zdravlje, što im ni jedna vlast ne može oduzeti. Dodao je da se ne može ići sto godina natrag i mijenjati dobre stvari postignute u Hrvatskoj.

Poručio je da se na priziv savjesti poziva dio liječnika, ali da je uloga zdravstva omogućiti svim ženama u Hrvatskoj pravo na potpunu medicinsku skrb.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!