hladno, toplo, hladno...

Pred nama je turbulentan tjedan: Pripremite se na nagle temperaturne skokove i padove

15.01.2024 u 14:19

Bionic
Reading

U tjednu pred nama u Hrvatskoj možemo očekivati nagle temperaturne skokove i padove. U glavnom gradu bi se u četvrtak danju moglo izmjeriti čak 15 stupnjeva Celzijevih, dok bi u večernjim satima moglo doći do naglog pada temperature, ali i snijega. No ni ta epizoda neće dugo trajati, prognoziraju iz DHMZ-a za tportal

Danas navečer i u noći na utorak u unutrašnjosti će mjestimice padati snijeg, a na jugu zemlje još će biti kiše, lokalno moguće i grmljavine. No, nakon mjestimične jutarnje magle danju će se posvuda razvedravati. Vjetar će na kopnu biti uglavnom slab, a na moru će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita u prvom dijelu dana s olujnim udarima. Popodne pak opet okreće na jugo.

Najniža jutarnja temperatura većinom od -3 do 2, na Jadranu između 4 i 9 °C, a najviša dnevna od 3 do 8, na moru između 9 i 14 °C. U srijedu umjereno i pretežno oblačno. Povremene kiše bit će osobito na Jadranu i predjelima uz njega, u četvrtak ponegdje obilnije uz grmljavinu.

U četvrtak navečer te u noći na petak uz jaki pad temperature kiša će u unutrašnjosti brzo prijeći u snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, pogotovo u gorju. Susnježice i snijega može biti i na sjevernom Jadranu. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, na moru i jugo, u petak će okrenuti na sjeveroistočnjak i sjeverozapadnjak, na Jadranu jaku i olujnu buru. Najprije južina i zatopljenje, a u petak zahladnjenje i razvedravanje - pa će vikend biti sunčaniji, ali razmjerno hladan.

Što se tiče zagrebačkog područja, danas navečer i u noći na utorak uz pad temperature kiša će mjestimice prelaziti u susnježicu i snijeg, ponajprije na okolnom gorju. No već u drugom dijelu noći oborine će prestati te će se postupno razvedravati, kažu iz DHMZ-a.

  • +12
Zagreb je prije 11 godina bio zatrpan snijegom Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Protom je na širem području grada u jutarnjim satima moguća magla, a danju će pak prevladavati sunčano. Vjetar uglavnom slab. Najniža jutarnja temperatura od -3 do 0, a najviša dnevna od 3 do 5 °C.

U srijedu izražena južina uz pad tlaka, umjeren i jak jugozapadnjak, naoblačenje, povremena kišu i osjetan porast temperature zraka, osobito u četvrtak kada bi se danju moglo mjeriti i 15 °C.

No, već u četvrtak navečer nagli pad temperature zraka, pa će kiša u noći na petak prelaziti opet u susnježicu i snijeg. No i ta oborinska epizoda trajat će kratko jer već u petak će se razvedravati te će vikend biti sunčaniji, ali razmjerno hladan, prognoza je DHMZ-a.