VREMENSKA PROGNOZA

Pred nama je lijep i većinom sunčan blagdan, ali pripazite na odijevanje

08.10.2019 u 07:48

Bionic
Reading

Za Dan neovisnosti prevladavat će sunčano vrijeme u većini Hrvatske. U unutrašnjosti ujutro ponegdje slab mraz pri tlu, a osobito po kotlinama i uz rijeke magla. Vjetar na kopnu većinom slab. Na Jadranu će još ujutro puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a tijekom prijepodneva postupno slabjeti i okrenuti na umjeren jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka u kopnenim predjelima od 14 do 19, na Jadranu do 22 stupnjeva Celzija, progonozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)

Dan neovisnosti bit će zamjetno sunčaniji od ponedjeljka i manje vjetrovit, te danju većinom topliji, ali ujutro osjetno svježiji, posebice u kopnenom području, gdje je pri tlu velika vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza. Ponegdje će biti i magle. Na Jadranu će još uglavnom ujutro biti jake bure s olujnim udarima, prognoziraju za HRT meteorolozi Dragoslav Dragojlović iz Državnog hidrometeorološkog zavoda i Zoran Vakula.

Još izraženija južina i nepovoljnije biometeorološke (ne)prilike bit će u osjetno topliju srijedu, koja će diljem Hrvatske početi suhim vremenom, pa i pretežno sunčanim, a završiti zamjetno oblačnijim, mjestimice s kišom. Kišovitije će u većini Hrvatske biti tijekom četvrtka, uglavnom na jugu još i u petak ujutro, a u nastavku ovog tjedna i početkom novoga velika je vjerojatnost ponovno stabilnijeg vremena - pretežno sunčanog i iznadprosječno toplog, i to kao ne baš često u trećem listopadskom petodnevlju.

U srijedu, dakle, u većem dijelu Hrvatske će prevladavati sunčano. Na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru oblačnije, a povremeno može pasti malo kiše, osobito navečer. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar, a na Jadranu umjereno i jako jugo. Najniža jutarnja temperatura od 4 do 8, na Jadranu od 11 do 15 stupnjeva Celzija. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 16 i 21 stupnjeva, prognozira DHMZ.

Prognoza po regijama

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano, ujutro je moguć slab mraz, a osobito u Posavini magla. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura od 2 do 4, a najviša dnevna između 14 i 16 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano, ujutro je moguć slab mraz, a osobito po kotlinama te uz rijeke magla. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura od 2 do 4, a najviša dnevna između 14 i 16 °C.

  • +2
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: dhmz

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano, ujutro je moguć slab mraz, a osobito po kotlinama te uz rijeke magla. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura od 1 do 3, a najviša dnevna između 13 i 15 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano. Još ujutro umjerena i jaka bura, povremeno s olujnim udarima, tijekom prijepodneva će postupno slabjeti i okretati na većinom umjeren jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 12, a najviša dnevna između 19 i 21 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano. Još ujutro umjerena bura, povremeno s jakim udarima, tijekom prijepodneva će postupno slabjeti i okretati na jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 11 do 13, a najviša dnevna između 19 i 21 °C.

Biometeorološka prognoza

Meteoropati mogu odahnuti

Biometeorološke prilike će posvuda biti uglavnom povoljne. Zbog toga se kod meteoropata i kroničnih bolesnika ne očekuju tegobe uzrokovane vremenom. DHMZ upozorava na svježe jutro i adekvatnu zaštitu te preporučamo slojevito odjevanje.