ZAOKRET U SIRIJI

Precizne bombe i kopneni napad nagnali 3000 islamista u bijeg

05.10.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Ni tjedan dana od početka napada ruskog zrakoplovstva počeo je veliki bijeg radikalnih islamskih snaga na svim frontovima u Siriji, hvale se ruski dužnosnici preko agencije Ria Novosti. Za to su, smatraju oni, zaslužni precizni napadi iz zraka i strah pred neminovnom kopnenom ofenzivom Al Asadovih snaga

Dok zapadni mediji upozoravaju da Rusi koriste nenavođeno oružje koje može dovesti do velikih civilnih žrtava u slučaju promašaja, oni su se počeli hvaliti snimkama preciznih udara. Objašnjavaju i da je javnost pogrešno shvatila navodne promašaje koji se vide na starijim snimkama udara. Naime, te su snimke, tvrde Rusi, nastale iz bespilotnih letjelica, a ne iz kamera koje ciljaju mete.

Njihovi udari na položaje sirijske opozicije ponajprije su bili koncentrirani na područja na kojima bi Al Asadove snage mogle najbrže napredovati i 'skratiti linije'.


'Više od tri tisuće radikala Islamske države, Džabhat al Nusre i Džaiš al Jarmuka pobjeglo je iz Sirije u Jordan u strahu pred kopnenom ofenzivom koju najavljuje sirijska vojska', navode Ria Novosti. 

Prema istim izvorima, sirijska je vojska napala Islamsku državu i Džabhat al Nusru u predgrađima glavnog grada Damaska, iz kojih ih nije uspjela istjerati cijelo vrijeme rata. Napadi su počeli i u Deir ez Zoru i u Homsu, kao i u Palmiri.

Helikopteri sirijske vojske bacaju letke i pozivaju pobunjenike na predaju.

Dok su u prvim napadima na položaje Islamske države, ali i ostalih neprijatelja Al Asadovog režima, Rusi koristili klasične razorne bombe od pola tone, sada su promijenili taktiku.

U novim napadima počeli su gađati neprijatelje Al Asadovg režima precizno navođenim bombama i raketama, a koriste i specijalne bombe za uništavanje duboko ukopanih ciljeva.

Kako navodi rusko ministarstvo obrane, u zadnja 24 sata njihovi su zrakoplovi u Siriji pogodili devet ciljeva Islamske države i to s ukupno 25 naleta na ciljeve.

Skladišta goriva i streljiva gađali su bombama od pola tone FAB-500, koje u Hrvatskoj neki zovu 'krmače', kao i upola lakšim verzijama FAB-250 od 250 kilograma.

No duboko ukopana zapovjedna mjesta Islamske države gađali su posebnim bombama od pola tone BETAB-500, posebno dizajniranima za probijanje armiranog betona.

Uz njih, korištene su laserski navođene bombe KAB-500L, kojima je preciznost povećana do te mjere da pogađaju u krugu od sedam metara. Radi se o starijem dizajnu s poluaktivnim laserskim navođenjem kakvo su Amerikanci koristili još 1990. u Iraku, a Rusi ga još uvijek upotrebljavaju jer je - jeftin.

Za ključne mete koriste također staru, ali pouzdanu navođenu raketu Kh-25.

Nekoliko je njenih verzija, a Rusi koriste laserski navođenu Kh-25 ML i radijski navođenu Kh-25MR.

Radi se o starim raketama čiji je razvoj počeo prije više od pola stoljeća. Mogu postići maksimalnu brzinu od čak 860 metara u sekundi, dometa su od 20 kilometara i težine 300 kilograma, a imaju razmjerno malenu bojevu glavu od 90 kilograma.

Rusi imaju i novija vođena oružja, ali su očito, za razliku od Amerikanaca, procijenili da su ciljevi koje treba uništiti naprosto nedovoljno vrijedne za njihovu uporabu.