toplinski val na vratima

Pravo ljeto završava s Velikom Gospom? Baš i ne! Palite klime i spremite se za kupanje, stižu vrućine

18.08.2019 u 06:44

Bionic
Reading

Nastavak vikenda i početak sljedećeg tjedna, vjerojatno i njegov veći dio, još jednom će dokazati kako ljetni ugođaj ne završava uvijek s blagdanom Velike Gospe. Štoviše, uz pretežno suho i sunčano vrijeme dosadašnji će se broj vrućih dana još malo povećati gotovo diljem Hrvatske, čak i u nižem gorju, a ponegdje je moguć i toplinski val koji može djelovati na zdravlje, javlja HRT-ov meteorolog Zoran Vakula

Toplinski val bit će sabiji od prošloga, ali za kraj kolovoza ni takav nije za zanemariti. Vjerojatnost za poneki pljusak povećava se od srijede, i to uglavnom u kopnenom području, gdje će i vrućina popustiti, dodaje Vakula, javlja hrt.hr.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano, a osobito u prvom dijelu dana može biti umjerene naoblake. Jutarnja temperatura oko 15 °C, a najviša dnevna od 30 do 32 °C. U središnjoj Hrvatskoj nakon još razmjerno ugodne noći i jutra poslijepodnevna temperatura bit će između 28 i 31 °C.

Bit će sunčano, u sjevernim krajevima uz prolazno više oblaka. U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano. Ujutro će uz obalu puhati slaba bura, danju jugozapadni, prema otvorenom moru jugoistočni vjetar. Jutro će još u gorju i unutrašnjosti Istre biti svježe, uz temperaturu između 11 i 15 °C, na Jadranu od 18 do 21 °C.

Najviša dnevna temperatura zraka od 27 do 29 °C, na Jadranu između 29 i 31 °C.

Sunčano i vruće bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Ujutro će uz obalu puhati burin, danju zapadni i jugozapadni vjetar, prema otvorenom sjeverozapadni. More mirno ili malo valovito temperature između 24 i 26 °C. I na jugu će Hrvatske biti sunčano, ujutro uz temperaturu od 21 do 23 °C, u zaobalju malo nižu, a dnevna temperatura bit će između 29 i 32 °C. Vjetar slab - ujutro burin, danju maestral.

  • +115
Ljeto na plažama diljem Hrvatske 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Novi tjedan bit će iznadprosječno topao, s dosta vrućih dana. U prvoj polovini sljedećeg tjedna u kopnenom će području prevladavati sunčano i postupno toplije, a sredinom tjedna na zapadu može biti više oblaka. Danju će posvuda biti vruće, a najtoplije u unutrašnjosti Dalmacije, uz temperaturu i oko 35 °C. U srijedu uz povremeno umjeren sjeveroistočnjak vrućina bi se mogla malo lakše podnositi.

U nastavku tjedna uz pritjecanje malo hladnijeg zraka ipak manje vruće uz više oblaka. Na Jadranu također sunčano i vruće, uz uglavnom slab vjetar - ujutro burin, danju maestral. U srijedu će bura jačati, najprije na sjevernom dijelu, ali će se i dalje zadržati vruće, uz tople, ponegdje i vrlo tople noći, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Prognoza za veće gradove Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak