VREMENSKA PROGNOZA

Osjetno je zahladilo u cijeloj Hrvatskoj, ali danas će uglavnom biti sunčano. Evo gdje može biti pljuskova

15.08.2019 u 08:04

Bionic
Reading

U četvrtak, na blagdan Velike Gospe, prevladavat će sunčano, u unutrašnjosti Hrvatske povremeno uz umjerenu naoblaku. Ujutro će ponajprije po kotlinama i uz rijeke lokalno biti magle. Vjetar slab, na Jadranu u noći i ujutro umjerena do jaka bura, a zatim mjestimice zapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 22 do 25, na Jadranu između 28 i 32 °C, javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)

U Zagrebu će danas biti pretežno sunčano, povremeno uz više oblaka, a ujutro na širem području grada s maglom. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura oko 25 °C, prognozira DHMZ.

Prema trenutačnim dugoročnijim prognozama, dugotrajnijeg hladnijeg i kišovitijeg razdoblja vjerojatno neće biti u posljednjem kolovoškom desetodnevlju, a ni početkom rujna. I ne samo to, nego je i dalje povećana vjerojatnost - što nužno ne znači i sigurnost - za nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci i u nastavku godine, javlja HRT.

'U petak će u većini unutrašnjosti ponovno biti prolazno više oblaka, a osobito u središnjoj Hrvatskoj može biti kratkotrajne kiše ili ponekog pljuska. Za vikend te početkom sljedećeg tjedna pretežno sunčano i postupno toplije, od nedjelje i vruće, ali će jutra još biti razmjerno svježa', prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a.

>>> Vakula prognozirao što nas čeka u nadolazećim mjesecima, neće se svidjeti ljubiteljima hladnoće

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano te uglavnom bez oborine. Još u noći i ujutro na krajnjem istoku bit će povećane naoblake, a uz rijeke i po kotlinama ponegdje magla. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura od 13 do 15, a najviša dnevna između 23 i 25 °C.

Središnja Hrvatska

Prevladavat će sunčano, povremeno uz malu do umjerenu naoblaku. U noći i ujutro tek lokalno će biti magle, ponajprije uz rijeke i po kotlinama. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura od 12 do 14, a najviša dnevna oko 24 °C.

  • +2
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: dhmz

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano, sredinom dana i poslijepodne uz prolazno više oblaka. Ujutro lokano uz maglu, osobito po kotlinama. Vjetar će biti slab, u višim predjelima i umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Najniža jutarnja temperatura od 9 do 12, a najviša dnevna oko 22 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano, prolazno uz više oblaka u prvom dijelu dana. U noći i ujutro će puhati umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a tijekom dana umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 15 u unutrašnjosti do ponegdje 22 na otocima, a najviša dnevna između 26 i 28 °C.

Dalmacija

Prevladavat će sunčano, povremeno uz više oblaka, a na krajnjem jugu postoji mala vjerojatnost za poneki lokalni pljusak ili malo kiše tijekom noći te ponovno poslijepodne. U noći i ujutro će puhati umjerena do jaka bura, a zatim većinom umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 20 do 24, u unutrašnjosti oko 18, a najviša dnevna oko 29 °C.

  • +115
Ljeto na plažama diljem Hrvatske 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U petak će na Jadranu biti pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom te mogućim ponekim pljuskom, uglavnom u prvom dijelu dana. Ujutro je po kotlinama i uz rijeke moguća magla. Vjetar u unutrašnjosti slab, dok će duž obale u noći i ujutro puhati slaba i umjerena, podno Velebita jaka bura, a danju i sjeverozapadnjak te zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura u petak bit će od 11 do 16, na Jadranu između 18 i 22, dok će najviša dnevna biti uglavnom od 24 do 29 °C, u gorju malo niža.

Sutra će u Zagrebu biti djelomice sunčano, a povremeno uz više oblaka moguća je kiša ili poneki pljusak, uglavnom u prvom dijelu dana. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura od 14 do 16, a najviša dnevna oko 25 °C.

Izgledi vremena do nedjelje

Prevladavat će sunčano te postupno sve toplije. U petak u unutrašnjosti uz povremeno povećanu naoblaku može pasti malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar većinom slab. Na Jadranu će u petak i subotu tijekom noći i jutra puhati umjerena bura, danju zapadnjak i sjeverozapadnjak, a u nedjelju vjetar većinom slab.

Biometeorološka prognoza

Dobro raspoloženje kod većine ljudi

U cijeloj će zemlji biometeorološke prilike biti povoljne. Ni meteoropati niti kronični bolesnici neće imati tegobe uzrokovane vremenom i osjetit će znatno poboljšanje općeg stanja u odnosu na stanje početkom tjedna. Sunčano vrijeme će podržavati dobro raspoloženje kod većine ljudi, a uz zaštitu od UV zračenja će boravak na otvorenom biti ugodan.