vremenska prognoza

Vratilo se pravo ljeto, za vikend će biti iznad 30 stupnjeva, a pogledajte što nas čeka sljedeći tjedan

17.08.2019 u 07:58

Bionic
Reading

Pravo ljetno vrijeme vratilo se za ovaj vikend, nakon nekoliko dana nestabilnog i kišovitog vremena, pa će tako i subota i nedjelja biti većinom sunčane i tople, s temperaturama koje će premašivati 30 stupnjeva Celzija, podaci su Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

Na kopnu će u subotu ujutro još ponegdje biti magla, osobito u Posavini, u središnjim predjelima i u gorju. Danju će prolazno umjerene naoblake biti ponajprije u sjevernim predjelima, prognoza je DHMZ-a za subotu.

Puhat će većinom slab vjetar, no za Velebitski kanal i krajnji jug Dalmacije ipak je izdan žuti meteoalarm zbog umjerene do jake bure koja će puhati od jutra. Od sredine dana okrenut će na sjeverozapadnjak, uz obalu ponegdje i jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura bit će od 24 do 28 stupnjeva, a na Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije od 28 do 31 stupnjeva.

U nedjelju će biti sunčano i u većini krajeva danju vruće.

Puhat će uglavnom slab vjetar, poslijepodne na obali i otocima i umjeren jugozapadni i zapadni.

Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 9 do 14, na moru od 19 do 22, a najviša dnevna bit će između 28 i 32 stupnja.

  • +115
Ljeto na plažama diljem Hrvatske 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sljedeći tjedan nastavit će se uglavnom sunčano vrijeme s najvišim temperaturama oko 30 stupnjeva. Detaljniju prognozu za sedam dana pogledajte u galeriji u nastavku ili na stranicama DHMZ-a.

Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: screenshot

Biometeorološke prilike će biti uglavnom povoljne u cijeloj zemlji i u subotu i u nedjelju, a vedro vrijeme će podržavati dobro raspoloženje. Ipak valja napomenuti kako bi osjetljivijim ljudima na većem dijelu Jadrana noć mogla biti pretopla za noćni odmor. Također, najtopliji dijelovi dana bi mjestimično kako u unutrašnjosti, tako i na Jadranu mogli biti vrlo vrući, pa tada valja ograničiti izlaske i više se odmarati.

Stručnjaci savjetuju da se po ovako visokim temperaturama ograniče fizičke aktivnosti, ne izlaže predugo suncu te da se uzima više tekućine.

  • +55
Sunčanje i kupanje na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic