PROMJENE NA POMOLU

Pravni stručnjak: DORH bi trebao objaviti cijelu optužnicu protiv ministara

10.02.2023 u 19:30

Bionic
Reading

Profesor s Pravnog fakulteta Aleksandar Maršavelski gostovao je u Newsroomu televizije N1 u kojem je komentirao promjene Zakona o kaznenom postupku

“Prema mojim saznanjima u Ministarstvu pravosuđa su u tijeku dvije radne skupine koje će mijenjati Zakon o kaznenom postupku. U glavnoj skupini će biti i sudac Ivan Turudić. Druga radna skupina se odnosi na nasilje nad ženama. Prva će radna skupina u cilju imati širenje ovlasti policije, kako bi mogli imati izjave svjedoka, žrtava i okrivljenika u najranijoj fazi. Izbjegavamo ponavljanje iskaza i bitna nam je vjerodostojnost”, rekao je profesor kaznenog prava Aleksandar Maršavelski za N1.

Navodi kako je bitno i ubrzavanje cijelog postupka.

“Kod lakših kaznenih djela će se revidirati uloga Kaznenog vijeća. Jako je puno pošte u postupcima, bilo bi bolje da to radi sudac koji će kasnije i suditi u tom postupku, a uvest će se i digitalizacija postupka i poboljšavanje prava žrtava. Državno odvjetništvo i dalje policiji nalaže izvide, policija i dalje mora slušati Državno odvjetništvo i oni moraju surađivati. Napustili smo fazu kad smo imali istražnog suca koji je upravljao istragom, državni odvjetnik je i dalje ključni akter”, rekao je te dodao: “Što se tiče istrage, kad se radi o visokoprofiliranim slučajevima, sigurno je da bi državno odvjetništvo trebalo voditi računa o komunikaciji s javnosti, da informacije ne cure van, ali da se ipak izvještava javnost. Kad se podigne optužnica protiv ministara, bilo bi dobro da se cijela optužnica objavi kako bi javnost imala konkretne informacije”.

  • +8
Zlata Hrvoj Šipek u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Maršavelski smatra kako je činjenica da je Državno odvjetništvo u svom izvješću navelo podkapacitiranost.

“Oni imaju neke krupne predmete kojima su zaslijepljeni, recimo Horvatom i ostalim ministrima. Baš zato jer su impresionirani, možda se čak i zalijeću. Natječaj koji je okosnica tog predmeta je bio nezakonit, što je na neki način previđeno. Taj javni poziv je bio za manjine, a onda im to nisu vrednovali. Građani koji su se javili na natječaj nisu dobili mogućnost žalbe, cijeli taj postupak je proveden pod velom tajne”, kazao je.