OD TEZGE DO ZVIJEZDA

Pravi Del Boy postao milijarder

13.05.2014 u 11:12

Bionic
Reading

Bivši ulični prodavač iz Plymoutha, kojemu je uzor bio Del Boy iz kultne serije 'Mućke', ušao je na listu najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji, nakon što je u prošloj godini zaradio čak 695 milijuna funti, piše Independent

Šezdesetdvogodišnji Chris Dawson svojevremeno je napustio školu jer mu nije išlo čitanje i pisanje. Međutim, počevši od ulične tezge na kojoj je prodavao satove za 8,99 funti, izgradio je trgovačko carstvo – diskontni lanac The Range – koji danas vrijedi čak 1,28 milijardi funti.
Nakon izuzetno uspješne godine, Dawson je ušao na Forbesovu listu milijardera, kojih sada ima ukupno 104 na otoku.

Dawson je svoj diskont otvorio 1989., nakon čega se proširio po jugoistoku Engleske. Danas posjeduje 88 prodavaonica u Engleskoj i Škotskoj. Objašnjavajući iznenadno povećanje svog bogatstva, Dawson ističe da posjeduje 100 posto svoje kompanije, da nema dugova i da mu se tako sviđa.

'Uvijek gledam da prođem što jeftinije, i to uključuje poslove s onima koje volim zvati 'uznemirenim trgovcima' – firmama koje su otišle u stečaj. Kada se to dogodilo MFI-ju, bio je ponuđen na prodaju za 68 milijuna funti, a ja sam ga na kraju uzeo za manje od tri milijuna. I sve smo to završili za tri dana', hvali se on.


'Poslat sam na ovaj svijet da zarađujem novac, i počinjem misliti o tome od trenutka čim se probudim. Obožavam taj izazov. Ako su mi vrata zatvorena, ići ću okolo, ići ću ispod njih, ili ću ih jednostavno srušiti. Biznis je kao sport – nitko ne želi brončanu medalju i nije važno sudjelovati – to je gomila gluposti – tu si da pobijediš, da rušiš rekorde, svaki put. Povremeno bih uzeo odmor. Nedavno sam išao na Barbados, ali sam već poslije dva dana bio kao krvožedni pas koji traži nekoga da se zakači s njim. Teško mi je stati', kaže Dawson.

Kao dijete rijetko je išao u školu, ali se trudio da ne propušta nijedan četvrtak, jer je tada imao satove tehničkog odgoja. S prijateljima je organizirao neku vrstu sindikata i namjerno su pravili loše radove, kako bi oni bili bačeni u smeće. Pošto je bio zadužen za pražnjenje kanti, uzimao je otpad i prodavao ga.

Nakon što je nastavnik otkrio što Dawson sve vrijeme radi, rekao mu je: 'To je pogrešno, ali prokleto genijalno. Ili ćeš postati bogat ili ćeš završiti iza rešetaka.'

Dawson danas vozi Rolls Royce s registarskim oznakama 'Del Boy', kao posvetu glavnom junaku svoje omiljene serije.