ANGLIKANSKI PRIMAS O BIN LADENU

'Pravda se ne provodi u takvim okolnostima'

08.05.2011 u 19:20

Bionic
Reading

Posljedica ubojstva Osame bin Ladena mogla bi biti teroristička prijetnja na južnom filipinskom otoku Mindanao čiji su stanovnici većinom kršćani, upozoravaju filipinski biskupi, a prenosi IKA

Biskupi na Filipinima upozoravaju na moguće terorističke napade kao osvetu za ubojstvo Osame bin Ladena. 'Prijetnja terorom na Mindanaou je stvarna', mišljenje je više filipinskih biskupa, objavljeno 6. svibnja na internetskim stranicama Filipinske biskupske konferencije. Kako se ističe, Bin Ladenova teroristička organizacija Jemaah Islamiyah imala je snažnu potporu na Mindanaou. Otok je sa svojom brojnom muslimanskom manjinom pružao skrovište mnogim terorističkim skupinama.

Biskupi pozivaju vjernike na suradnju s vlastima, a na vojsku istodobno apeliraju da učini sve kako bi se teroristički napadi spriječili. Muslimanske pobunjeničke skupine u Mindanaou bore se više od 40 godina za samostalnu muslimansku državu. Uz to, arhipelag u Suluskom moru uporište je islamističke terorističke organizacije Abu Sayyaf.

Suzdržanim kritikama na ubojstvo Osame bin Ladena pridružio se i anglikanski primas canterburyski nadbiskup Rowan Williams. On je 5. svibnja u izjavi za novinare u Londonu rekao: 'Ubojstvo nenaoružanog čovjeka uvijek ostavlja vrlo ružan osjećaj, jer se pravda ne provodi u takvim okolnostima.' Od pomoći nisu ni različite verzije događaja koje su iznošene u proteklih nekoliko dana. Pravda bi morala biti zadovoljena, osobito kada se radi o osobi koja se smatra ratnim zločincem, rekao je poglavar Anglikanske crkve.