OBJEDINJAVANJE BEZ REZULTATA

Pravaški kišobran još uvijek prokišnjava

27.11.2013 u 15:46

Bionic
Reading

Inicijativa objedinjavanja svih pravaških stranaka pod 'pravaški kišobran' HSP-a dr. Ante Starčević iz kolovoza ove godine, kada je predsjednica stranke Ruža Tomašić uputila poziv za početak pregovora, još nije dala rezultate, ali je rezultirala time da je, kako je izjavila Tomašić, pred formiranjem 'desni veliki domoljubni blok'

'Pregovori nisu obustavljeni, ali nisu mogli ni završiti kad se ne zna s kime u HSP-u trebamo pregovarati. Naši početni pregovori s Danijelom Srbom dali su dosta dobre rezultate i bili smo blizu dogovora, ali se onda umiješao Anto Đapić i sada ta stranka ima dva predsjednika i nama ne preostaje ništa drugo nego čekati da vidimo tko će od njih dobiti rješenje Ministarstva uprave o legitimnosti", izjavila je Tomašić u Bruxellesu.

Dodala je kako se pregovara i s drugim strankama koje se pozivaju na pravaštvo, osim s Autohtonom strankom prava Dražena Keleminca i to, kako je kazala, "zato što su oni ludi".

"Najvažnije je da za naredne parlamentarne izbore imamo lijevi i desni blok i onda će birači skloni pravaštvu ipak glasati za istu opciju, bez da se osipaju glasovi. Tko ne bude unutar našega bloka sasvim će sigurno dobiti toliko malo glasova da neće moći preći ni prag", ustvrdila je Tomašić.

Njezin zamjenik Ivan Tepeš iz Zagreba je poručio kako je cilj stranke dobiti 90 posto birača pravaške opcije u istu koaliciju.

"S HČSP-om je dogovorena suradnja na način da će svaka stranka zadržati pravnu osobnost i ući u veliku koaliciju. Za sada je neslužbeni naziv te koalicije u kojoj ćemo biti s HDZ-om i HSS-om 'velika domoljubna koalicija', ali svi njihovi stručnjaci za odnose s javnošću dobili su zadatak da u dva mjeseca definiraju ime i slogane koalicije kao odgovor na ime 'Kukuriku koalicija' koja je zaživjela među biračima", kazao je Tepeš.

Stranka Hrast bi u koaliciju ušla preko HSS-a, a s Autohtonom strankom prava, dodao je, ne uspjevaju kontakti "jer imaju čudan način funkcioniranja, rad im nije politički, već se sve svodi na diskreditiranje naše stranke i naše predsjednice Ruže Tomašić".

"Ako postoji još koja registrirana stranka koja se poziva na pravaštvo toliko je minorna da sigurno nema šanse na izborima", ustvrdio je Tepeš. Upitan znači li to da su definitivno odustali od objedinjavanja pravaških stranaka pod jedan "pravaški kišobran" odgovara da im je krajnji cilj "fuzioniranje", ali da se to još uvijek pokazuje samo kao "fatamorgana".

"Evo kako stoje stvari na terenu. Svakodnevno k nama iz HSP-a prelazi članstvo, njih je toliko malo da organizaciju koja funkcionira imaju još samo u Sisačko-Moslavačkoj županiji (Danijel Srb), dok je Anto Đapić u Osijeku ušao u vlast kao nezavisni. Unatoč tome obojica se grčevito bore da se dočepaju žiga i postanu predsjednici minorne stranke. Zašto? Zato da s tim pečatom mogu trgovati. A to je nama znak da se još nisu u stanju odreći neke fotelje pred općim pravaškim interesom", ocijenio je Tepeš.

HSP-u je stoga poručio da će, ako se u skorije vrijeme ne konsolidiraju, biti prevelik uteg novom domoljubnom bloku i ostati izvan njega, "jer bi mu donijeli više štete nego koristi".