CRVENA ZVIJEZDA

Prava pozadina sukoba Orban-Heineken sasvim je druge prirode

23.03.2017 u 18:25

Bionic
Reading

Mađarska vlada planira implementirati zakon prema kojem bi se zabranilo javno isticanje nacionalsocijalističkih i komunističkih simbola, a prema tom zakonu koji će se uskoro naći na parlamentarnom izglasavanju, poznati nizozemski proizvođač piva Heineken mogao bi biti prisiljen promijeniti prepoznatljivu etiketu s crvenom petokrakom

Kako javlja nizozemski RTL Nieuws, a prenose ostali svjetski mediji, mađarski premijer Viktor Orban smatra da njegova desno orijentirana vlada ima moralnu obvezu zabraniti svaku, pa i komercijalnu uporabu takvih nacifašističkih i komunističkih simbola. Budući da Heineken na svojim bocama i limenkama ima prepoznatljivu crvenu zvijezdu, zabrana bi se odnosila i na tu kompaniju koja bi se, ako ne promijeni logo za mađarsko tržište, mogla suočiti s novčanom kaznom od 6,5 milijuna eura ili, pak, zatvorskom kaznom za odgovorne.         

Sukob na relaciji Orban-Heineken traje otkad je nizozemska pivovara pobijedila u postupku vođenom na rumunjskom sudu u kojem je presuđeno da rumunjska pivovara smještena u Transilvaniji u području gdje obitava veliki broj Mađara, a koja koristi mađarsko ime Csiki, više ne smije prodavati pivo pod tim imenom, budući da suviše podsjeća na Heinekenov pivski brend Cius za rumunjsko tržište. 

Prema mađarskim vlastima, sudska presuda u korist Nizozemaca pokazatelj je da su rumunjske vlasti protiv svake uporabe mađarskih nacionalnih i tradicionalnih simbola, što je u konačnici dovelo do Orbanove osvete i hajke na 'antimađarski' hmeljski napitak koji tek ima prepoznatljiv logo u obliku mrske crvene zvijezde iz sasvim drugih razloga.

Logo u obliku zvijezde simbolizira proces nastanka piva, s tim da četiri kraka označavaju četiri prirodna sastojka potrebna za nastanak piva (ječam, hmelj, kvasac i voda), dok peti krak predstavlja nepoznatu magiju proizvodnje piva. Crvena boja zvijezde je, pak, izabrana bez ikakve ideološke podloge.    

Pivovara Heineken, osnovana još 1864. godine, crvenu zvijezdu je počela koristiti 30-ih godina prošlog stoljeća, bez ikakve ideološke primisli. Nakon Drugog svjetskog rata pa sve do pada komunizma 1991., Heineken je izbacio crvenu zvijezdu sa svojih boca i limenki te je prednost dao bijeloj zvijezdi omeđenoj crvenim obrubom.

Da mađarska priča o tobožnjem Heinekenovu komunizmu ne drži vodu, govori i činjenica da je preporoditelj obiteljske tvrtke Freddy Heineken godinama bio član nizozemske konzervativno-liberalne Narodne stranke za slobodu i demokraciju (VVD) te da ta tvrtka, osim promocije vlastitih proizvoda, ulaže značajna sredstva u razna kreativna područja, pa tako Heinekenova zaklada u suradnji s Nizozemskom kraljevskom akademijom za znanost i umjetnost dodjeljuje godišnje sedam nagrada za doprinos znanosti i umjetnosti, a na popisu dobitnika nalaze se i tri nobelovca.

Nizozemska pivovara uvjerena je da logo ipak neće biti zabranjen u Mađarskoj jer, kako smatraju, ne predstavlja ideološki simbol. Mađarska vlada je, pak, odlučna u nakani kažnjavanja svakoga tko ističe takve simbole, s tim da će kazne plaćati isključivo proizvođač, a ne potrošač.