'KOMUNISTIČKO' PIVO

Heineken bi mogao biti zabranjen u Mađarskoj zbog crvene petokrake

 • Autor: V.B.
 • Zadnja izmjena 20.03.2017 16:53
 • Objavljeno 20.03.2017 u 16:53
Heineken bottles

Heineken bottles

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Heineken

Crvena zvijezda brenda piva Heineken mogla bi postati žrtvom pokušaja Mađarske da se očisti od totalitarnih simbola povezanih s godinama nacističke okupacije i, u ovom slučaju, 40 godina komunističke vlasti

Desna vlada premijera Viktora Orbana, suočena s izborima u travnju iduće godine, kaže da joj "moralna obveza" nalaže da zabrani komercijalnu upotrebu simbola poput svastike, srpa i čekića i crvene zvijezde. 

Parlament je počeo raspravu o predloženoj zabrani u ponedjeljak.  

Zvijezda je logo piva Heineken otkako je prvi put proizvedeno u drugoj polovici 19. stoljeća, a promijenjena je u crvenu '30-ih godina. Smatra se da je ona simbol pivara ili različitih faza procesa proizvodnje piva.

Međutim, crvena zvijezda je također bila simbol komunizma.

Prema novom zakonu, poslovni subjekti koji koriste te simbole mogli bi biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do dvije milijarde forinti (6,97 milijuna dolara) i zatvorskom kaznom.

Glasnogovornica Heinekena nije željela komentirati nacrt zakona. 

Glasnogovornik mađarskog parlamenta Zoltan Kovacs također je odbio komentirati, ali nije isključio mogućnost da bi na temelju zakona pivo Heineken sa svojim sadašnjim logom moglo biti zabranjeno. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 3

Prikaži sve
 • samostalan

  20.03.2017 17:07

  Bome bi i ja

 • nicola

  20.03.2017 17:09

  Majko mila stvarno su ljudi poludjeli. Uskoro će zabraniti i čirilicu jer je "komunističko" pismo. A da ljudima dadete posao, plaće,..

 • visitor1

  20.03.2017 18:07

  Europski sud pravde je već rekao svoje o zabrani crvene zvijezde. Što je simbol komunizma se nekad učilo u osnovnoj školi, dok ova današnja cijele generacije čini intelektualnim invalidima. Ukršteni srp i čekić su simbol bez kojeg se crvenu zvijezdu ne može smatrati obilježjem komunizma. Zna to c...

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi