BAGATELNA NABAVA U HZZO-U

PR tvrtka bliska SDP-u radi za državu bez natječaja

13.10.2014 u 18:38

Bionic
Reading

HZZO je, dok mu je na čelu bio sadašnji ministar zdravlja Siniša Varga, potpisao pet ugovora vrijednih 425 tisuća kuna s SDP-u bliskom marketinškom i PR tvrtkom Rizol media

Svi ti poslovi ugovoreni su kao bagatelna nabava, dakle bez javnog nadmetanja, jer je svaki od njih bio vrijedan manje od 70.000 kuna, a potpisivani su od travnja 2012. do prosinca 2013, otkrio je Večernji list.

Sve je bilo čisto i prema zakonu, poručili su i HZZO i vlasnik spomenute tvrtke Tin Nuić, koji je za HRT potvrdio medijske napise da je njegova supruga rođakinja premijera Zorana Milanovića.

Nuić u razgovoru za HRT poručio je da je u poslovima koje je njegova kompanija obavljala za HZZO ključno bilo povjerenje. On ga je, kaže, kod Siniše Varge imao. No ostaje pitanje je li se za usluge koje su se povjerile baš Rizolu mogla postići povoljnija cijena pozivom i drugim tvrtkama da se natječu.

Dok u HZZO-u tvrde da ne krše zakon, očito je da krše Vladinu odluku o zabrani angažiranja vanjskih PR agencija, donesenu u studenome 2012. No u Zavodu i dalje tvrde da se ispitivanje javnog mišljenja ne ubraja u PR usluge koje je Milanović zabranio.

Josip Bohutinski, novinar Večrnjeg lista koji je otkrio angažman Rizol medije kazo je u emisiji Hrvatska uživo HRT-a kako danas 'imamo situaciju da PR tvrtke koje rade za SDP, kad SDP dođe na vlast počnu raditi za državu'.

HDZ je imao Fimi mediju, nova vlast svoje omiljene tvrtke koje imaju prednost u poslovanju s državom. Samo za promidžbu dopunskog zdravstvenog osiguranja Rizolu je isplaćeno 81.175 kuna s uključenim PDV-om, a za analizu toga kako interno komuniciraju zaposlenici Zavoda dobili su malo više od 85.500 kuna.


Tportal je pisao da je Varga, dok je još bio na čelu HZZO-a, angažirao PR tvrtku Rijetka biljka za izradu monografije HZZO-a, trening javnog nastupa djelatnika i izradu stranice na Wikipediji. Sve je to iz proračuna plaćeno 177 tisuća kuna, i to pod sumnjom da je Varga prekršio Vladinu uredbu o zabrani angažiranja PR agencija.

Siniša Varga je prošle godine angažirao privatne detektive Privatne izvještajne agencije (PIA) da provjere kako informacije sa sastanaka u HZZO-u dolaze do osoba koje nisu bile na njima, o čemu je pisala Slobodna Dalmacija. U javnost je procurilo i to da je Varga dao preurediti dvoranu za sastanke u HZZO-u od 50-ak četvornih metara za 1,2 milijuna kuna.