KOSOR PROZVALA TODORIĆA

'Pozvat ću na red neuredne platiše'

06.07.2010 u 11:18

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je sve političke snage da pomognu Vladi da se izvučemo iz krize i da se provedu dubinske reforme. Naglasila je da će sljedećih šest mjeseci biti još teže i ako se ne probudimo, potonut ćemo još dublje

Kosor nije isključila niti mogućnost da pokuša okupiti veliku koaliciju.

'Razmišljam o svemu. Ovo je na neki način test bi li to ikada u budućnosti Hrvatske bilo moguće. Prave dubinske reforme tek nas čekaju. Ovo što sada činimo je nastojanje da se izvučemo iz krize, ali dubinske reforme tek slijede. A za dubinske reforme trebamo okupljanje svih relevantnih političkih snaga: i HDZ-a, i SPD-a, i ostalih parlamentarnih stranaka', rekla je Kosor u velikom intervjuu za Večernji list.

Istaknula je kako nemamo vremena da se vraćamo u prošlost pa je tako izbjegla odgovoriti na pitanja je li Vlada Ive Sanadera bila svjesna dolaska velike krize.

U slučaju da se Sanader vrati premijerka Kosor misli da bi teško uspio vratiti povjerenje građana.

'Svatko u Hrvatskoj ima šansu osnovati stranku. Ali netko tko je otišao s ovakvo odgovorne dužnosti u trenucima kada se zemlja našla u nesagledivoj krizi, kad bi se poželio angažirati i biti relevantan čimbenik, morao bi prije svega razjasniti razloge odlaska u takvim okolnostima', rekla je Kosor

Premijerka nije znala odgovoriti na pitanje kada će od Hrvatske udruge poslodavaca dobiti popis neplatiša i objaviti listu dužnika.

'Izgleda da to neću dobiti ni tako lako ni tako skoro', rekla je premijerka.

Na primjedbu kako najdulje rokove plaćanja ima Agrokor te na pitanje hoće li o tome razgovarati s Ivicom Todorićem, Kosor je odgovorila potvrdno.

'Hoću. Država svoje ispunjava. Mi smo sada došli na rok plaćanja od 47 dana. Jedno od ključnih pitanja, kada govorimo o nelikvidnosti, jest ovo: koje su to od 19.215 tvrtki koje nemaju niti jednog zaposlenika, a duguju više od 12 milijardi kuna. To je za rubriku 'vjerovali ili ne'. HUP tvrdi da oni to nemaju, da ne mogu objaviti', istaknula je Kosor, kojoj se nisu svidjele izjave da je bolje ulagati u Srbiju nego u Hrvatsku.

Neshvatljive su mi takve poruke, navela je Kosor, te dodala kako nije dobro da ugledni gospodarstvenici šalju poruku da u Hrvatsku nije dobro investirati.

Premijerka je priznala kako ne misli da su izbori gubljenje vremena, ali i navela da bi se u slučaju izvanrednih izbora kriza još više produbila.

'Sve je dočekalo ovu Vladu. Sad više nema odgađanja. Rekla sam da mi je protekla godina bila najteža u životu. Sljedećih šest mjeseci bit će još teže, ali ipak sam puna optimizma', naglasila je Kosor.