KONAČAN KRAH HALUDOVOG

Poznati turistički kompleks nema niti jednog gosta

06.08.2012 u 16:32

Bionic
Reading

Radnici Haludova u Malinskoj već tri mjeseca nisu dobili plaću, a polovicom kolovoza dospijeva i četvrta, zasad neisplaćena. Sezona je u punom jeku, međutim, 24 stalno zaposlena u ovom nekadašnjem turističkom gigantu odrađuju je bez da su za to plaćeni.

Pokušala Kosor, pokušava i Čačić

Za svog je mandata bivša premijerka Jadranka Kosor, uz ostalo i o Haludovu, razgovarala s ruskim predsjednikom Vladmirom Putinom. Kosor je u Moskvu išla pružiti ruku pomirenja, obzirom da je ruska strana ukazivala na loš tretman ruskih investitora u Hrvatskoj pa su u tom kontekstu spominjani i mljetska investicija ruskog bogataša Vladimira Jevtušenka, inače Putinova osobnog prijatelja, koja je godinama u blokadi, kao i samog Haludova. Početkom ove godine u Moskvu je otišao i aktualni prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić kao bi 'zagrijao' očito zahladnjelu investicijsku klimu između dvije zemlje

Doduše, posla i nema previše, obzirom da je nekad poznati hotel Palace i dan danas prava ruševina i ruglo, a jedini objekt koji je i nadalje ostao koliko toliko u funkciji – Ribarsko selo, gotovo da i nema gostiju. U ovom apartmanskom naselju su ove godine odrađeni manji zahvati na uređenju, međutim, većih kvalitativnih pomaka i nadalje nema.

Kako doznaje Novi list čini se da ove godine nema ni klasičnih turista tijekom špice u Ribarskom selu, već je ono zatvoreno za komercijalnu upotrebu i postalo je ljetna rezidencija za vlasnikove goste.

Prema riječima Loredane Gluhak, regionalne povjerenice Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), time se pokazuje kako nema pomaka u smislu komercijalizacije objekata i razvoja Haludova. 'Još kada je Haludovo prije deset godina dobilo novog vlasnika, donijeta je odluka o prekidu djelatnosti, što je nakon pritiska da se djelatnost mora nastaviti, izmijenjeno. Međutim, sada se pokazuje kako je očito želja kupca bila da se objekti Haludova ne vrate u komercijalne svrhe već da se koriste za privatne. Ljudi koji su ostali ondje zaposleni, usto rade već tri mjeseca bez plaće. Stoga očekujemo da se svi mjerodavni uključe kako bi se dugogodišnji problemi radnika i uostalom cjelokupne destinacije riješili i kako bi se objekti ipak u konačnici stavili u funkciju turizma', rekla je Gluhak.

Darko Plantarić, prokurist Haludova kazao je, pak, kako bi plaće ipak trebale biti isplaćene u narednih nekoliko dana.

'Isplata je u planu, uskoro očekujemo određeni priljev novca pa ćemo splatiti zaostala potraživanja radnika. Radnici su bez plaće zbog otežanog poslovanja i investicija. Ovakve situacije su se već događale, međutim, u principu tvrtka radnicima nikad nije ostajala dužna, kazao je Plantarić.

Nekad prestižni veliki hotelski kompleks na Krku je 2000. kupila tvrtka Isletta Trading Limited sa sjedištem na Cipru, u vlasništvu armenskog biznismena Are Abramyana.

Inače, tvrtka Isletta Trading je prije četiri godine većinski paket prodala britanskoj tvrtki Bismass Limited, registriranoj u poreznoj oazi Isle of Man, koja danas drži 54,59 posto vlasničkog udjela. Međutim, Amrayan je i nadalje predsjednik Nadzornog odbora Haludova, u kojem još sjede zamjenik predsjednika Konstantin Stanislavchik te članovi Natalia Abramyan, Rafael Vartanov te Alexey Lisanskiy.