Rosfinmonitoring

Poznati pisac Boris Akunjin stavljen na popis terorista i ekstremista

18.12.2023 u 19:02

Bionic
Reading

Rusija je stavila pisca Borisa Akunjina, kritičara Kremlja koji živi u egzilu od 2014., na popis "terorista i ekstremista"

Pravim imenom Grigorij Čhartišvili, pisac gruzijskog podrijetla dodan je na popis Rosfinmonitoringa, ruske službe za financijski monitoring, prenosi AFP.

"Teroristi su me proglasili teroristom", ocijenio je on na Facebooku.

Prošli tjedan protiv njega je otvorena istraga zbog diskreditiranja vojske, rekao je u ponedjeljak izvor upoznat s tim slučajem za Interfax.

Rođen u Gruziji 1956., tada sovjetskoj republici, Akunjin je poznat u Rusiji po svojim povijesnim kriminalističkim romanima, osobito uspješnoj sagi "Doživljaji Erasta Fandorina" o ruskom Sherlocku Holmsu iz carske Rusije.

Napisao je i "Povijest ruske države", djelo u devet svezaka koje obrađuje razvoj ruske države do revolucije 1917. Akunjin se 2014. izjasnio protiv aneksije Krima nakon čega je otišao u egzil u London.

Kada je 24. veljače 2022. počela ruska invazija na Ukrajinu, na Facebooku je osudio izbijanje "apsurdnog rata". "Pobijedila je ludost", napisao je. "Rusiju vodi mentalno poremećeni diktator, gore još, ona slijedi njegovu paranoju", napisao je.

Osnovao je projekt "Prava Rusija" koji podržava nekoliko istaknutih osoba iz kulture koji žive u egzilu i protive se napadu na Ukrajinu, a koji bi trebao pomagati ukrajinskim izbjeglicama.

Njegove knjige prodane su samo u Rusiji u više od osamnaest milijuna primjeraka i prevedene su na trideset jezika. Nominiran je za nagradu Smirnoff-Booker (2000.), proglašen je ruskim piscem godine, osvojio je nagradu Antibooker 2000. te je bio u finalu književne nagrade Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 2018. Prema njegovim romanima snimljeni su brojni filmovi i serije.