zagreb

Pozitivna četiri djelatnika Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež

09.04.2020 u 15:51

Bionic
Reading

U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež na koronavirus su pozitivna četiri djelatnika, no niti jedno dijete, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da su u Psihijatrijskoj bolnici virusom Covida-19 zaraženi dvije kuharice, psihijatar i medicinska sestra.

Određena je samoizolacija za 42 osobe, napravljeno je testiranje nad 20 osoba, a 20 će biti učinjeno danas, uključujući i djecu. Jeleč kaže da je u bolnici desetoro djece koja su dobro i nemaju simptome.

'Situacija je pod nadzorom, o djeci skrbe tri liječnika i devet medicinskih tehničara, poduzete su sve potrebne radnje, a imamo i alternativna rješenja. Proboj u zdravstveni sustav dogodio se preko tehničkog suporta', rekao je Jeleč.

Zagreb je do jutros imao 370 pozitivnih bolesnika, kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 97 bolesnika - za 16 je određena samoizolacija a 18 je upućeno na testiranje.

U Nastavnom zavodu za javno zdravlje "Dr. Andrija Štampar" jučer je testirano 210 Zagrepčana, od čega je 15 pozitivnih. Tijekom jučerašnjeg dana je 25 osoba stavljeno u samoizolaciju, što je ukupno 4773.

Procjena troškova sanacije i rekonstrukcije dimnjaka

Direktor Gradske Plinare Tomislav Mazal najavio je da će Plinara, dimnjačarska obrtnička zadruga i Gradski ured za prostorno planiranje sa strukovnom udrugom strojara napraviti procjenu troškova sanacije i rekonstrukcije dimnjaka u Zagrebu.

Najavio je da će Plinara uz podršku Sekcije udruženja distributera i opskrbljivača pri HGK-u, stručne udruge za plin i svih 35 distributera u Hrvatskoj zatražiti hitne izmjene Zakona o zapaljivim tekućinama i plinovima te usklađivanje ostalih zakonskih propisa, kako bi znali točno odrediti što je čija odgovornost u vezi plinskih instalacija i dimnjaka.

Gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je na strpljenju 486 Zagrepčana koji su nakon potresa ostali bez svojih domova i smješteni su u Studentskom domu Cvjetno naselje.

Najavio je da će do nedjelje navečer biti uklonjeno svih 298 kupova cigli u donjogradskim i gornjogradskim blokovima.

Bandić ističe da je sada temeljna zadaća vratiti u domove Zagrepčane koji su nakon potresa dobili zelenu naljepnicu na objektima, da im se saniraju dimnjaci i uključi plin. Grad želi pomoći tim ljudima i subvencionirati dio sanacije.

Također, najavio je da će Grad donirati građevinski materijal stanovnicima Podsljemena, Gornje Dubrave i Sesveta koji obnavljaju svoje kuće.