velike vrućine

Požari diljem Grčke, idućih dana očekuju se temperature do 40 Celzijevih stupnjeva

23.07.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Vrućina i požari i u subotu predstavljaju golem problem za stanovnike Grčke, gdje se vatrogasci bore da ugase veće i manje požare dok se u većini zemlje očekuju temperature i do 40 Celzijevih stupnjeva

Veliki požar i dalje hara nacionalnim parkom Dadia, blizu granice s Turskom. Riječ je o jednom od najvećih šumskih područja u jugoistočnoj Europi.

Drugi veliki požar bjesni na južnoj strani otoka Lezbosa. Snage civilne obrane naredile su evakuaciju stanovnika sela Vatera. Na Lezbos su poslane dodatne vatrogasne postrojbe s kopna da bi pomogle u gašenju.

Grčki državni radio javlja da manji požari gore i na poluotoku Peloponezu. Po informacijama pripadnika civilne zaštite u borbi protiv vatrene stihije na raznim područjima u Grčkoj sudjeluje većina od 86 grčkih protupožarnih zrakoplova i helikoptera.

Prema prognozama suša i visoke temperature će u idućih nekoliko dana zahvatiti gotovo sve dijelove Grčke, stvarajući "savršenu pozadinu" za nove požare, upozorili su grčki meteorolozi.

  • +4
Požar u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: YANNIS KOLESIDIS

U središnjem dijelu Grčke temperature su u subotu već u ranim jutarnjim satima iznosile i do 38 Celzijevih stupnjeva, a termometri bi u poslijepodnevnim satima u nekim dijelovima zemlje mogli pokazivati ​​vrijednosti više od 40 stupnjeva, upozorio je grčki meteorološki zavod.

Početkom idućeg tjedna u Grčkoj se očekuju još više temperature, a meteorolozi kažu da bi nezapamćeni val vrućina trebao potrajati do početka kolovoza.