podjela među radnicima

Ne rade svi u klimatiziranim uredima: Kako će nakon smrtnih slučajeva na poslu zbog toplinskog vala europske zemlje zaštititi radnike?

22.07.2022 u 21:56

Bionic
Reading

Europom hara toplinski val, izgorjelo je nešto više od 5000 četvornih kilometara površine, a neke od zemalja bilježe stotine preminulih zbog ekstremnih vrućina. No taj rekordni toplinski val razotkrio je još jedan problem – podjelu između radnika koji ne mogu pobjeći od vrućine, već rade u potencijalno opasnim uvjetima, te onih koji rade u klimatiziranim uredima

Od Portugala pa sve do Belgije i središnje Europe, nisu svi radnici jutarnju ili popodnevnu smjenu odradili u klimatiziranim uredima. Na poljima, gradilištima, u pekarnicama i autobusima radnici nemaju izbora. Ekstremne vrućine mogu imati kobne posljedice, a posebno su ugroženi oni koji rade na otvorenom i na vrućim zatvorenim radnim mjestima poput ljevaonica ili kuhinja, kao i druge ranjive skupine poput starijih ljudi.

'Mislio je da mu neće obnoviti ugovor'

U Španjolskoj je smrt 60-godišnjeg čistača ulica tragično skrenula pozornost na rizik s kojim se suočavaju radnici. José Antonio González preminuo je u bolnici nakon što je kolabirao od toplinskog udara na pločniku u Madridu koji je čistio. González je imao jednomjesečni ugovor koji je očajnički želio produžiti, rekao je njegov sin Miguel za El País. 'Uvjeren sam da nije prestao čistiti tu ulicu sve dok se nije onesvijestio. Mislio je da mu neće obnoviti ugovor, a on je davao sve da dokaže da je vrijedan toga', rekao je. 'Ovo je, po meni, nehumano', dodao je Miguel.

Predviđa se da će toplinski valovi, poput ovog koji je u utorak oborio nacionalni rekord Ujedinjenog Kraljevstva i više od 100 lokalnih rekorda drugdje u Europi, postati češći kako klimatske promjene postaju intenzivnije. Međunarodna organizacija rada procjenjuje da će do 2030. oko dva posto radnih sati diljem svijeta biti izgubljeno jer je prevruće za rad ili će radnici jednostavno morati usporiti, pišu Zia Weise i Karl Mathiesen za Politico.eu.

Napetosti između šefova i radnika

Uobičajeni europski pristup radu na visokim temperaturama naglašava koliko su zemlje nedovoljno pripremljene za toplinske valove, a naglasak je na sve prisutnijoj podjeli rada. 'Vidjela sam izvješća o vrućini koja govore da je to nevidljiv rizik. Ali to je nevidljivo samo za ljude koji sjede u klimatiziranim prostorijama', rekla je Claudia Narocki, španjolska sociologinja i autorica nedavno objavljenog rada Europskog sindikalnog instituta o rizicima na radu povezanim s vrućinom.

Posljedice na profit stvaraju napetost između šefova i zaposlenika. Zato sindikati potiču velike kampanje u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu te na međunarodnoj razini pozivaju da se zaštite prava radnika u takvim situacijama. Ignacio Doreste iz Europske konfederacije sindikata rekao je da se kao organizacija zalažu za akciju EU-a kojom bi se vrućina proglasila sigurnosnom opasnošću na radu, stavljajući veću odgovornost na poslodavce da zaštite radnike i utvrde maksimalne radne temperature po zakonu. Britanski sindikat GMB traži ograničenje od 25 Celzijevih stupnjeva.

'Naši članovi ne bi trebali umirati dok rade', rekla je Samantha Smith, direktorica Centra za pravednu tranziciju sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Neki su se poslodavci prilagodili toplinskom valu. Nizozemski lanac supermarketa obustavio je kućnu dostavu kako bi zaštitio svoje kurire, a vozač briselskog autobusa Junior Tadenge rekao je da je njemu i njegovim kolegama rečeno da zamijene autobus ako se klima pokvari.

  • +22
Toplinski val u Španjolskoj Izvor: Profimedia / Autor: Paco Freire/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Radnici osjećaju pritisak

Međutim mnoga se radna mjesta nisu prilagodila. U građevinarstvu, poljoprivredi i čišćenju ulica već je od ranije riječ o skupini koja je iskorištavana i često ima loše uvjete rada. Slično je s dostavljačima koji često ni ne znaju svoja prava. Izazovno je i radnicima na koncertima, ali i samozaposlenima koji ne dobivaju plaću ako ne rade.

Ahmed Hafezi, kurir globalnog lidera za dostavu hrane Deliverooa, počeo je u Londonu dostavljati hranu na biciklu tijekom najtoplijeg sata najtoplijeg dana u Ujedinjenom Kraljevstvu. U razgovoru s Politico.eu otkrio je da je dobio poruku iz Deliverooa koja je glasila: 'Ako vam je do posla, izađite i radite.' Premda se njegovi kolege slažu da je prevruće, osjećaju pritisak i misle da moraju raditi, a snalaze se tako da sjednu u pauzama pokraj zamrzivača u lokalnim supermarketima, kad je vani neizdrživo. Smatra da bi aplikacije trebale zaustaviti svoje operacije u najtoplijim danima i 'svima platiti koliko mogu'. Glasnogovornik Deliverooa obećao je osigurati vodu vozačima i partnerima te dodao da nastavljaju pratiti situaciju i savjete meteorologa.

Radnici na selu također imaju malo izbora. U Španjolskoj je pastir pronađen mrtav na žarištu požara u ponedjeljak, okružen ostacima svog stada. U talijanskoj regiji Lombardiji, u kojoj su temperature ovog tjedna došle blizu 40 stupnjeva Celzijevih, 61-godišnji vrtlar Francesco Romano rekao je da pokušava obaviti što više posla ujutro, ali da 'ne može početi raditi prerano ujutro i nametnuti to vrijeme kupcima'.