dugotrajna suša

Požari bjesne na istočnoj obali Australije

07.09.2019 u 08:16

Bionic
Reading

Australski vatrogasci bore se sa snažnim vjetrom i brzim širenjem vatrene stihije kako bi obuzdali i stavili pod kontrolu požare koji su uništili 21 kuću u dvije savezne države na istočnoj obali.

Više od 100 požara bilo je aktivno u subotu u Queenslandu i Novom Južnom Walesu, a meteorolozi ne prognoziraju da vatrogasci mogu računati na pomoć od prirode, s obzirom na to da je suša tijekom zimskg razdoblja ostavila posušeno ratlinje.

Premijerka Queenslanda Annastacia Palaszczuk izjavila je da postoji 51 aktivno požarište na kojima je 17 kuća uništeno te da je unatoč zahlađenju opasnost od novih požara vrlo visoka.

"Još se nismo izvukli, još uvijek je sve jako suho", izjavila je Palaszczuk u subotu.

U najmnogoljudnijoj australskoj saveznoj državi Novom Južnom Walesu trava i nisko raslinje gore na više od 65 mjesta, a Ruralne vatrogasne postrojbe (RFS) upozoravaju na tri požara.

"Više od 500 vatrogasaca koji nastavljaju štiti domove, rade u vrlo teškim uvjetima", stoji u priopćenju RFS-a.

Povijesno gledano prvi tjedan proljeća u Australiji nije visokorizično razdoblje za požare. No, u posljednje dvije godine na istočnoj australskoj obali količina oborina je značajno manja od prosječnih vrijednosti, čime se stvaraju velike površine suhog raslinja. Visoke temperature, niska vlažnost zraka, suho vrijeme i snažni vjetrovi potaknuli su požare u petak, dan kojeg je povjerenik RFS-a Shane Fitzsimmons okarakterizirao "jednim od najgorih u povijesti", kad je u pitanju opasnost od požara.