tvrdi renato petek

Jesu li nam lagali oko požara na Jakuševcu? Novi Zagreb se gušio u dimu, a mjerenja nisu ni napravljena

04.09.2019 u 12:02

Bionic
Reading

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska!) optužio je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavla Kalinića da su lagali i ugrozili zdravlje stanovnika Zagreba krajem srpnja, kada je izbio veliki požar na odlagalištu otpada na Jakuševcu

Tvrdi da su Bandić i Kalinić od samoga početka, tijekom i poslije, lagali o važnim informacijama o požaru na Jakuševcu 24. i 25. srpnja ove godine.

Naveo je niz, po njemu, spornih informacija koje su službeno kolale o požaru na Jakuševcu. Laž je informacija koja je plasirana da je gorjelo reciklažno dvorište, već je gorjelo na području Odlagališta otpada Jakuševec Prudinec, i to otpad na platou za sortiranje i privremeno odlaganje glomaznog otpada.

Petek napominje da je Bandić više puta ponovio da gori drveni otpad, a gorjelo je sve što je tamo bilo odloženo: sedam tona otpadnih guma, 16 tona plastike, 41 tona metala, 1271 tona glomaznog otpada te 1290 tona drva.

  • +4
Novi Zagreb u dimu Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Kao laž spominje i rezultate mogućeg zagađenja zraka prouzročenog požarom. 'Građani su se tijekom požara žalili na dim i smrad, a Bandić je ponavljao da nema zagađenja zraka i da je sve u redu. Naručena je i izvršena nepotpuna i neadekvatna kontrola kvalitete zraka od Zavoda Andrije Štampara instrumentima za analizu dimnjaka (Dreger CMS), iako u Zagrebu postoji mogućnost naručiti analizu na dioksine i furane te 300 kemijskih spojeva uređajem koji ima certifikat EU-a. A to se mora učiniti prilikom ekoloških incidenata. Potpuna analiza zagađenja zraka nije ni naručena, tako da nikada nećemo znati što je sve tijekom požara iz spektra plinova, para i otrovnih, toksičnih i opasnih čestica prekrilo grad', piše Petek u priopćenju.

Dokument: "Analiza zraka - požar na Jakuševcu"

Smatra i da nije bilo adekvatne reakcije i poziva stanovnicima da ostanu u svojim kućama, iako je stanica Instituta za medicinska istraživanja Zagreb 3 u Dugavama tijekom trajanja požara bila 'u crvenom', a rezultat je pokazao povišenu koncentraciju letećih čestica PM10. 'Zdravlje izloženih građana bilo je ugroženo. Iz Grada je tada samo poslan dopis vrtićima na području Novog Zagreba istok da ne izvode djecu iz objekata. Što je s ostalim ugroženim skupinama i kroničnim bolesnicima te svim ostalim stanovnicima koji su se 25. srpnja probudili u Gradu koji je bio prekriven dimom', kaže Petek i dodaje da nemamo cjelovit izvještaj o požaru, sa svim relevantnim podacima, uzrocima i posljedicama, pa nikada nećemo saznati kolika je bila razina onečišćenog zraka.

Dokument: "Odgovor Ureda za upravljanje u hitnim situacijama"

Ukazao je i na povezanost gradonačelnika Bandića i vlasnika tvrtke C.I.O.S. Petra Pripuza te Milana Penave, vlasnika tvrtke Tigra.

'Uzrok požara je prema MUP-u samozapaljenje, no važna je činjenica da se na platou tada nalazila količina otpada puno veća od dozvoljenog, jer se isti nije odvozio 45 dana. Opet je netko u Holdingu zaboravio na vrijeme pripremiti natječaj za gospodina Pripuza? Kada se natječaj konačno proveo, g. Pripuz je novim ugovorom dobio povećanje cijene po toni za 100 posto. Cijena zbrinjavanja glomaznog otpada je porasla sa 660 na 1320 kuna po toni.

  • +3
Požar na Jakuševcu Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Je li Grad ugrožen davanjem poslova održavanja i upravljanja odlagalištem Jakuševec drugoj tvrtki iz portfelja C.I.O.S.-a g. Pripuza, Eko-flor plus d.o.o., koja ima udio od 30 posto u godišnjem ugovoru od 64 milijuna kuna. Je li Grad ugrožen time što 23 posto tog ugovora drži drugi kum gradonačelnika, g. Penava s tvrtkom Tigra d.o.o., koja je zadužena između ostalog popravljati i održavati protupožarni sustav i hidrante koji nisu imali dovoljan kapacitet za vrijeme požara?

Dokument: "Odgovor Zagrebačkog Holdinga"

Je li općenito prepuštanjem brojnih poslova oko otpada kumovima i prijateljima osim financijske štete Grad doveden u podređenu poziciju te mora pristati plaćati sve cijene privatnicima?' pita se Petek.

Smatra da je sustav gospodarenja otpadom sveden na više stotina tisuća kanti i kontejnera kupljenih od Gradatina te milijun plastičnih vrećica koje se dijele građanima. 'Nema funkcionalnog sustava odvoza otpada, građani su nemotivirani razdvajati otpad jer je ista cijena onima koji razdvajaju i onima koji to ne rade, nemamo sortirnice, objekte za reciklažu, kao ni oporabu. Sve što je trebalo činiti u posljednjih 15 godina nije učinjeno. Rezultat nerada je veliki profit koji su ostvarili privatnici', zaključuje.