vatrena stihija

Požar poharao Colorado; uništeno tisuću kuća, tri osobe nestale

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 02.01.2022 09:06
  • Objavljeno 02.01.2022 u 09:06
Požar u Coloradu

Požar u Coloradu

Izvor: EPA / Autor: BROOMFIELD POLICE DEPARTMENT HAN

Gotovo 1000 kuća uništeno je u šumskom požaru u zapadnoj američkoj državi Colorado, objavile su u subotu lokalne vlasti, dok se tri osobe vode kao nestale i strahuje se da su mrtve

Šerif okruga Boulder Joe Pelle rekao je novinarima da je 991 građevina uništena, a daljnjih 127 oštećeno u šumskom požaru koji je izbio u četvrtak sjeverno od Denvera.

Pelle je rekao da je potvrđeno da su tri osobe nestale, a strahuje se da su mrtve jer su njihove kuće uništene u požaru.

"Postoje tri neriješene prijave nestalih osoba. Njihovi domovi su uništeni, potencijalno ima ljudskih ostataka u tim kućama. Zgarišta su vruća, sve se urušilo i sada je prekriveno s 20-ak centimetara snijega", rekao je Pelle.

"Dakle, potraga je znatno otežana", rekao je dodajući da su snježne padaline zaustavile širenje požara.

"Mislio sam da ćemo imati izgubljenih života samo na osnovu razmjera ovog požara, njegove brzine i žestine. Mislim da je čudesno da, ako su tri, da su bila tri, a ne 100 ili stotine, pa sam zahvalan zbog toga, ali mi je također iznimno žao tih obitelji", rekao je Pelle.

Šerif je rekao da se istraga o uzroku požara nastavlja.

Francuska agencija Afp navodi da je šteta zapanjujuća: na snimkama iz zraka vidi se da su cijele ulice pretvorene u gomile pepela. Požar je, za razliku od prethodnih požara, zahvatio prigradska naselja, a ne samo ruralna područja.

Požar u Coloradu

Izvor: Društvene mreže / Autor: Denver7/YouTube

U četvrtak je šumski požar natjerao oko 30.000 stanovnika da napuste svoje domove u mjestima Louisville i Superior, sjeverno od Denvera.

Prema riječima guvernera Colorada Jareda Polisa, požar, koji je raspirivao jak vjetar, uništio je cijele četvrti "u tren oka".

Stanovnicima je u četvrtak naređeno da se evakuiraju iz svojih domova, većina samo s odjećom koju su imali na sebi.

"Obitelji su imale samo nekoliko minuta da stave sve što su mogle - svoje životinje, svoju djecu - u automobil i odu", objasnio je Polis.

Ovakvi požari neuobičajeni su zimi.

Kolorado je već nekoliko godina pogodila iznimna suša, kao i veći dio američkog Zapada.

Posljednjih godina ovaj dio Sjedinjenih Država doživio je neviđene požare, posebice Kalifornija i Oregon.

S globalnim zagrijavanjem, intenzitet i učestalost epizoda suše i toplinskih valova vjerojatno će se dodatno povećati, nastavljajući stvarati idealne uvjete za šumske požare.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!