VATRA BEZ KONTROLE

Požar s Biokova koji nitko ne gasi spušta se prema Makarskoj

23.08.2017 u 20:18

  • +14

Požar na Biokovu

Izvor: tportal.hr / Autor: Darko Brkulj

Bionic
Reading

Cijelo popodne aktivan je požar na Biokovu na predjelu Borovac iznad Makarske koji nitko ne gasi. U prevečer se požar počeo spuštati prema makarskom prigradskom naselju Veliko Brdo.

Građani nam javljaju da je krako na požarište bio došao jedan kanader, ali je ubrzo otišao.

'Gori čitavo popodne, a predvečer je prešao na južnu, makarsku stranu. Okrene li bura bit će svega jer to niko ne gasi', kazao nam je jedan zabrinuti građanin.

Splitsko-dalmatinski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković za N1 potvrdili su da na Biokovu gori na mjestima gdje nema naselja te da je riječ o nepristupačnom terenu.

"Poslat ćemo ujutro dva airtractora koji će cijeli dan nadlijetati i natapati požarište, vidjet ćemo s kojih ćemo ih područja povući", kazao je Tucaković.

"Radi se o nepristupačnom terenu, gori na 1400 metara nadmorske visine, nema tu nikakvih objekata, naselja i ničeg u blizini. Čak smo spustili sve vatrogasce niže da ne ugrozimo njihove živote. Oni ostaju dežurati ispod požarista", kazao je Glavina.

Dalmacija Danas piše da na Biokovu već dva dana tinja požar koji se aktivirao nakon udara munje u nedjelju ujutro. Požar se sve više širi, no navodno se nisu stekli uvjeti da se zovu vatrogasci.

U utorak im je glavni županijski zapovjednik, Dražen Glavnina, rekao da se radi o nepristupačnom terenu, a da će se vatrogasci poslati ako i kada se za to budu stekli uvjeti.