istraga uzroka požara

Premijeru, nema vas na požarištima? 'Bio sam neki dan...'

23.08.2017 u 13:49

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada 'radi' na rješenju za ploču s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' u Jasenovcu: 'Čekamo odgovor Ministarstva uprave.' Komentirao je i brojne šumske požare, kao i optužbe da je Crna Gora prepisala kurikularnu reformu od tima Borisa Jokića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu se, kako prenosi N1 televizija, osvrnuo i na požare koji haraju Dalmacijom. 'Vidite i sami da smo reagirali prilikom svih požara, a odmah sam tražio od ministara Božinovića, Krstičevića i Butkovića da budu s našim ljudima. Na terenu je i šef DUZS-a i želim još jedanput zahvaliti svima na trudu i angažmanu.

Posjetio sam nedavno i pilote i tehničare naših kanadera, donijet ćemo na Vladi odluku da im se da posebna nagrada. Sve službe poduzimaju maksimalne napore. Želim također reći da sam dao poseban nalog ministru unutarnjih poslova Božinoviću da se detaljno istraže uzroci jer postoje indicije da je dio požara podmetnut. Detaljnu analizu napravit ćemo nakon sezone', odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje je li mu palo na pamet da ode na teren.

Što se tiče njegova osobnog odlaska na požarišta dodao je: 'Bio sam neki dan. Znate da sam bio. Svejedno, ako su ondje bila tri ministra, onda je Vlada tu.' Sve češće se u slučaju požara spominje i odgovornost Hrvatskih šuma. Razmišlja li Vlada o tome da se postrože neki pravilnici, upitan je premijer.

'Napravit ćemo cijelu analizu da vidimo što se tijekom jeseni, zime i proljeća može učiniti da se spriječe požari. Mislim da je ovakva sezona požara, kakvu još nismo doživjeli, pravi trenutak da se napravi analiza u svim sustavima koji su nadležni na bilo koji način', rekao je premijer.

Kratko je komentirao i informaciju da su u Crnoj Gori doslovno prepisali kurikularnu reformu Borisa Jokića: 'Dat ćemo najprije da se to temeljito ispita, a očito su stvari na internetu bile interesantne našim susjedima.'

Danas se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima. Što Vlada čini po pitanju suočavanja s prošlosti?

'Jasno smo rekli da treba osuditi sva kršenja ljudskih prava, doći do istine, osuditi sve totalitarne režime, suočiti se s prošlošću, dati zadovoljštinu onima koji su bili žrtve. Ova Vlada i kroz rad Vijeća koje smo osnovali želi pridonijeti istini i pomirbi, onome što u hrvatskoj javnosti i politici može dovesti barem do jednog minimalnog konsenzusa', rekao je premijer, prenosi N1 televizija.

No ploča u Jasenovcu s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' još stoji. 'I na tome radimo. Čekamo odgovor Ministarstva uprave', odgovorio je Plenković.