vatrena stihija

Požar kod Šibenika pod kontrolom, jaka kiša okončala nadljudske napore vatrogasaca

Bionic
Reading

Požar kod Šibenika i dalje je aktivan, ali je zaustavljeno njegovo napredovanje na području Bilica koje su bile najugroženije i situacija je puno bolja nego noćas, rekao je u nedjelju županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić.

10:10

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je na najvećem ovogodišnjem požaru kod šibenske Dubrave još od jučer, kazao je jutros za ŠibenikIN da je situacija na terenu sada stabilna.

'Požar bismo možda mogli već proglasiti lokaliziranim, jer sada je, u odnosu na ono kako je bilo, sve pod kontrolom. Nadljudskim naporima vatrogasaca, vojske i građana, jednim velikim zajedničkim radom, došli smo do rezultata, a ja bih svakako pohvalio županijskog vatrogasnog zapovjendika Darka Dukića koji je koordinirao ovu veliku akciju' kazao je Tucaković.

  • +14
Bilice: Vatrogasci nakon naporne noći odmaraju i pripremaju se za još jedan dan borbe s vatrom Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

On je jutros obišao teren s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem koji je također izrazio zadovoljstvo radom svih interventnih službi, ali i jedinica lokalne samouprave te građana koji su također dali svoj doprinos u borbi s vatrenom stihijom koja plamti od subote poslijepodne, potpomognuta jakim vjetrom koji je često mijenjao smjer.

'Iako je situacija već bila pod kontrolom, jaka kiša koja je pala jutros bila je prava 'točka na i', tako da smo obustavili pomoć iz unutrašnjosti jer nema potrebe za dodatnim snagama naših kolega. Sada zapravo polako otpuštamo ljude i reorganiziramo snage na terenu' – pojasnio je Tucaković.

9:20

Zračne snage, koje su na požarište opet pozvane čim je svanulo, vraćene su u svoje baze u Splitu i Zadru zbog nevremena. Na terenu je i dalje oko 200 vatrogasaca kojima pomaže 50 pripadnika Hrvatske vojske.

9:00

Na šibenskom području počela je kiša. Kako javlja Šibenik.in, kiša bi trebala padati gotovo cijeli dan što bi trebalo znatno olakšati posao vatrogascima. "Nadamo se jednom pravom pljusku od sat vremena koji bi mogao ugasiti ovu vatru, inače ćemo morati ostati na terenu. Kako bilo, ljudi su na terenu bez obzira na kišu sve dok sve ne bude u potpunosti ugašeno", kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević.

  • +22
Požar kod Šibenika i dalje aktivan, vatrogasci cijelu noć branili kuće Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

8:55

Na požarištu u zaleđu Šibenika koje je aktivno od jučer od ranih jutarnjih sati ponovno djeluju dva kanadera i Airtractor, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske upućenih jučer iz vojarne u Benkovcu koje će jutros zamijeniti 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju. Jučer su zračne snage s ukupno sedam aviona neprekidno više od šest sati gasile požarišta u Šibensko-kninskoj županiji (Dubrave i Marasovina-Promina-Oklaj) pri čemu su ukupno ostvarile više od 30 sati i izbacile oko 1200 tona vode, priopćili su iz MORH-a.

'Zaustavljeno je napredovanje na predjelu Bilica. Sada radimo po krakovima požara koji idu prema naselju Dubrava i Jurasi i tom dijelu, ali u ovom trenutku nije ugroženo ništa - niti jedan stambeni objekt", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Damir Dukić Hini u nedjelju rano ujutro.

Dukić je pojasnio da se prilikom borbe s vatrenom stihijom nije radila klasična evakuacija, već je policija bila s ljudima pokraj kuća dok su vatrogasci branili stambene objekte.

​​​>>> [VIDEO]Evakuirani stanovnici Lugovića i Dulibića, sa stihijom se bori više od 200 vatrogasaca

ŠibenikIN snimio je jutros stanje na požarištu.

"Sitaucija je puno bolja nego sinoć. Nema više onakvog napredovanja požara kakvo je bilo tijekom cijele noći, jer je puhalo orkansko jugo. Sada je vrlo malo oslabilo, ali je i to puno povoljnije. Vidjet ćemo kako će se sada razvijati", rekao je Dukić, vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije.

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz/Pixsell

Upozoro je da je prostor dosta velik, a u pitanju je velika borova šuma pa je teško bilo što predviđati.

"To su brda, to su visoki borovi...tako da jednostavno moramo biti oprezni", rekao je.

  • +23
Požar u Dubravi kod Šibenika Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Dodao je da je autocesta otvorena za sav promet, nakon što je više sati zbog požara bila zatvorena između Pirovca i Vrpolja.

U pomoć vatrogascima na terenu stižu i postrojbe iz drugih dijelova Hrvatske. Jutros je vatrogasna zajednica Karlovačke županije uputila 24 vatrogasca sa osam vozila iz Karlovca, Ogulina, Duge Rese i Vojnića.

U borbi s vatrenom stihijom ozlijeđena su dva vatrogasca, jedan je imao ozljedu koljena, a drugi udisanje dima.

Još uvijek su međutim zatvorene županijska cesta Šibenik-Bilice-Tromilja i državna cesta DC116 Zaraće-Milna.

Požar je izbio u subotu u 13,30 sati, a tijekom noći s vatrom se na terenu borilo oko 200 vatrogasaca.

Nešto iza šest sati gašenju su se ponovno priključili i kanaderi, rekao je Dukić.