EKO KVARNER

'Požar je tek zadnji u nizu incidenata!'

18.08.2014 u 17:05

Bionic
Reading

Uzrok požara u Rafineriji nafte Rijeka u čijem su gašenju lakše ozlijeđena dvojica Ininih vatrogasaca tehničke je naravi, pokazao je obavljeni očevid. Iz Ine ističu da nije došlo do zagađenja okoliša. No u udruzi Eko Kvarner upozoravaju kako je to tek zadnji u nizu incidenata u Urinju.

Požar u jednom od pogona naftnog postrojenja u Urinju buknuo je sinoć oko 22 i 15. Zahvaljujući brzoj reakciji rafinerijskih i vatrogasaca riječke Javne vatrogasne postrojbe požar je oko ponoći stavljen pod kontrolu i potom ugašen. Na teren su jutros izašli policija i protupožarni inspektor, izvijestila je glasnogovornica PU Primorsko-goranskeAnkica Kolić.

'Očevidom je utvrđeno kako je uzrok požara tehničke naravi, a materijalna šteta bit će naknadno utvrđena', izvijestila je policijska glasnogovornica Ankica Kolić.

O procjeni štete na postrojenju za destilaciju još je prerano govoriti, naglasio je direktor RafinerijeIgor Šepić

'Samo postrojenje je u tom incidentu automatski ugašeno. Trenutno je u tijeku hlađenje postrojenja. Malo je rano govoriti o nekakvim procjenama štete, jer moramo sve tijekom ovoga tjedna s istražnim timom obaviti i vidjeti što dalje', rekao je Šepić za Media servis.

Dvojici Ininih vatrogasaca koji su tijekom dvoiposatnog gašenja lakše opečeni pružena je liječnička pomoć. Iz Ine, pak, ističu kako požar nije imao utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi. Da nije došlo do zagađenja, kazao je i zamjenik zapovjednika riječkih vatrogasaca Dario Gauš.

'Za vrijeme trajanja gašnje imali smo povoljan vjetar koji je produkte sagorijevanja usmjeravao prema moru. A nakon stavljanja požara pod kontrolu toksičnih plinova zapravo nije ni bilo. Sama sanacija požarišta je krenula odmah, tako da s te strane nema nikakvih opasnosti', rekao je Gauš.

U Eko Kvarneru, međutim, upozoravaju kako je riječ o zadnjem u nizu učestalih incidenata u Urinju. Vjeran Piršić tvrdi da je jedan od razloga redovito pokretanje i zaustavljenje proizvodnje, odnosno premali kapacitet prerade.

'S druge strane, u Općini Kostrena s kojom jako puno surađujemo, vidljivo je da je broj incidenata koji izlaze van prostora rafinerije učestao. Neki dan je bilo zagađenje mora. Dakle, osim mjernih stanica koje su trenutno pod kontrolom Primorsko-goranske županije i koje uredno primjećuju permanentna zagađenja, koja sigurno ugrožavaju ne samo okoliš nego i zdravlje ljudi, postoji niz malih zagađenja koja se ne registriraju mjernim stanicama. Više puta smo zvali inspekciju zaštite okoliša, no ona se prešućuju', upozorava Piršić.

Stoga smatra preuranjenima izjave kako zbog incidenta nije bilo štetnih posljedica po okoliš i stanovništvo, koje iščekuje dugo obećavani dovršetak modernizacije rafinerije. Šepić za Media servis o tome kaže...

'To je u tijeku. Negdje na jesen očekujemo konačni koncept modernizacije, znači druge faze Rafinerije nafte Rijeka, te dogovore za daljnje korake u tom cijelom postupku. Zasada radimo, i dalje imamo planove, tako da sve drugo će se dogovarati tijekom vremena, kako bude išla prilagodba Ine tržištu i tržišta Ini', naveo je Šepić.

Napominje kako su učestala spominjanja navodno skorog zatvaranja pogona u Urinju isključivo spekulacije, te da sinoćnjim incidentom nije ugrožena opskrba tržišta Ininim gorivima.